2002 – Cheb: Novým starostou města byl zvolen lékař Jan Svoboda (TV Západ)

0

cheb, volba starosty, jan svoboda, václav jakl, pavel vanoušek, václav černý, jana křížová


Novým starostou Chebu je bývalý poslanec Parlamentu, 45letý zubní lékař Jan Svoboda z ODS. Jeho zvolení ale předcházel tříhodinový maraton opakovaných neúspěšných tajných hlasování a dohadování jednotlivých stran.

Prvního muže města se podařilo na druhém jednání nového Zastupitelstva zvolit až na třetí pokus. V prvním kole neuspěli bývalý starosta Václav Jakl, který získal 13 hlasů ani komunista Václav Černý, kterého podpořilo pouhých 9 Zastupitelů. V kole druhém se proto objevili dva noví kandidáti na starostu – sociální demokrat Pavel Vanoušek a Jan Svoboda z ODS. 

Ani tentokrát nebyla volba úspěšná. Pro Vanouška hlasovalo 13 zastupitelů a pro Svobodu pouze 8. Po zhruba hodinovém vyjednávání představitelů v Zastupitelstvu zúčastněných politických stran a uskupení se pak ve třetím kole objevil už pouze jediný kandidát Jan Svoboda. Ten nakonec získal dostatečný počet 18 z celkem 30 hlasů a stal se novým starostou. 

"Ta jednání byla složitá. Probíhala od prvního dne po volbách a mám takový dojem, že tam největší zádrhel byla osoba pana Jakla, která byla nepřijatelná pro sedmičku. A nakonec se ale ukázalo, že měli ambice na starostu i jiní lidé a potom museli přistoupit na ten kompromis, že ODS, pokud nepočítáme komunisty a uvidíme jak dopadne volba, když budou stát mimo, tak že máme nejsilnější mandát. Proto jsme uhájili starostu, ale za ten kompromis, že budeme mít jen dva lidi v Radě," popsal výsledky jednání nový starosta Chebu Jan Svoboda. 

"Jaké změny se dají očekávat s novým starostou?" otázal se redaktor. 

"Změny určitě budou, protože už jsem to říkal. Je to i v osobě. Jsem určitě jiný, než pan starosta Jakl, ale zásadní změny nepředpokládám. Nevím, dnes to neumím říci, musím se seznámit s chodem města. Rozhodně bych viděl drobné změny v Městské policii, ale dnes je to předčasné. Zeptejte se mě za měsíc, pak budu konkrétnější," dodal Svoboda. 

Následná volba místostarostů již měla hladký průběh. Svůj post 1. místostarosty obhájil sociální demokrat Pavel Vanoušek a druhým místostarostou se stal bývalý první muž města Václav Jakl. 

"Těch modelů, jak by to vedení (města) mohlo být uspořádáno, bylo několik a ukázalo, že až teprve ten, který byl nalezen na poslední chvíli, byl prostupný," komentoval situaci místostarosta Vanoušek. 

Ačkoliv tedy ODS získala i místo starosty i místostarosty, v devítičlenné Radě města bude mít naopak pouze dva zástupce, a to právě Svobodu a Jakla. Sociálním demokratům zde patří tři posty. Vedle místostarosty Vanouška se novými radními stali ještě Václav Jiřík a Dušan Špinetti. 

Na složitých povolebních jednáních ale zřejmě nejvíce vydělala tzv. sedmička jednotně vystupujících Zastupitelů zvolených za KDU-ČSL, Unii Svobody-Demokratickou Unii a koalici Volby pro město a Nezávislých, která bude mít v Radě 4 místa. Ty obsadili Zbyněk Illek a Miroslav Plevný z koalice VPM a Nezávislých, Jan Trpák z US-DEU a Jana Křížová z KDU-ČSL.  

"Jsme s tím spokojeni, protože my jsme nikoho na post místostarosty nedelegovali," uvedla Křížová. 

Zcela mimo hru tak nakonec zůstali pouze ve volbách nejúspěšnější komunisté. 

"Já si myslím, že na to si musí odpovědět všichni ti, kteří takto rozhodovali, protože naše nabídka byla velmi jasná a byla to nabídka, kdy my jsme v podstatě nechtěli silovou převahu v Radě města. Nabídli jsme funkci starosty, chtěli jsme pouze funkci místostarosty a člena v Radě. Bohužel, jak jste sami viděli, nedošli jsme k tomu svému kýženému cíli, byť byl tak malý na to, že jsme získali 9 mandátů," komentoval výsledek volby vedení Václav Černý, Zastupitel za KSČM.  

V novém chebském Zastupitelstvu tedy patří 9 křesel KSČM, 8 ODS, 6 ČSSD, 3 koalici VPM a Nezávislých a po dvou KDU-ČSL a US-DEU. 



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář