2003 – Cheb: Lhůta pro uplatnění dávek se zkrátí (TV Západ)

0

archivní reportáž, digitalizace, cheb, sociální dávky, václav jakl, zkrácení lhůt, výplaty dávek


Od prvního července letošního roku dojde ke zkrácení doby, ze kterou lze zpětně vyplatit dávky státní sociální podpory, a to z jednoho roku na pouhé tři měsíce. Zkrácení prekluzivní doby pro uplatnění nároku na dávky vychází z novely Zákona o státní sociální podpoře.

Nová kratší lhůta se přitom týká prakticky všech typů dávek.

„Dvanácti měsíční lhůta státní sociální podpory zůstane zachována jenom u tří dávek. Je to pohřebné, je to porodné a pak jsou to dvě dávky z oblasti pěstounské péče, a to je příspěvek při převzetí dítěte a příspěvek na zakoupení motorového vozidla,“ vypočítal místostarosta Chebu Václav Jakl. 

Zkrácení lhůty bude v praxi znamenat například to, že klient, který si v červenci podá zpětně žádost za období od prvního ledna do března roku 2003, nebude mít na výplatu dávek z důvodu pozdního podání žádosti nárok.

„Dojde li ke zmeškání tříměsíční lhůty, neexistuje žádná opravná možnost, tak je třeba žádosti podávat včas,“ varoval Jakl.

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví proto upozorňuje své klienty, že od prvního července musí být rozesílány žádosti uplatňovány co nejdříve, u čtvrtletních dávek vždy do konce daného čtvrtletí, například tedy u dávky nárokované od prvního července musí být žádost podána nejpozději do 30. září.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář