2003 – Cheb: O průmyslový park projevilo zájem 10 firem (TV Západ)

0

archivní reportáž, digitalizace, cheb, průmyslový park, zasíťování, výběr investorů, jan svoboda, pracovní místa


Již asi 10 firem projevilo zájem o investování v právě budovaném průmyslovém parku na okraji Chebu. Přitom o konkrétních podmínkách prodeje zasíťovaných pozemků budoucím investorům mají chebští Zastupitelé rozhodnout v průběhu června.

„No tak samozřejmě je to milé překvapení, že je takový zájem. Ale teď jde o to, ty nabídky jsou velice nekonkrétní, obecné. Ono to je i vinou města, že my taky neznáme přesné podmínky, za kterých můžeme toto místo průmyslového parku nabízet. Ale nicméně já jsem byl trošku pesimista. Ty nabídky, jak se hromadí, tak to mi hezky blaží u srdíčka,“ uvedl starosta Chebu Jan Svoboda. 

Cena nabízených pozemků by se měla na základě znaleckého posudku pohybovat v průměru kolem čtyř set korun za metr čtvereční plochy. Takto stanovená cena je přitom nižší, než kolik vychází z výpočtů nákladových položek.

„Samozřejmě ty náklady byly daleko vyšší, ale tady nebylo účelem prostě vybudovat průmyslovou zónu a ze ziskem ji prodat. Tady je účelem přitáhnout sem firmy, investory a zajistit pro občany města a blízkého okolí pracovní podmínky. Tím pádem se to vrátí několikanásobně ta investice. Investice se nevrací jenom v penězích, ale město by mělo tedy přemýšlet tak, že se mu nevrací investice v penězích, ale že se mu vrací pro občany,“ vysvětlil starosta. 

Chebská radnice také uvažuje o možném snížení ceny v závislosti na počtu vytvořených pracovních míst a vyloučena není ani prémie pro prvního investora. Cena nabízených pozemků by mohla být rovněž diferencovaná podle aktivit zájemců pro výrobní aktivity nižší, pro obchodní pak vyšší.

„Protože máme určitou prioritu, komu ty pozemky přidělit, komu prodat a komu ne. Chtěli bychom výrobním podnikům, tam by byla ta cena levnější. Ale to je všechno spekulace, protože pokud bych měl naplněnou průmyslovou zónu, měl bych tolik uchazečů, kolik mám místa, tak tam bych asi nedělal tu diferenciaci. Zatím je to spekulace, pouhá spekulace,“ dodal Svoboda.

Pětatřicet hektarů zasíťovaných pozemků s příjezdovými komunikacemi má být pro budoucí investory připraveno v říjnu letošního roku. Již na podzim by tak mohly být uzavřeny první smlouvy. 



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář