2003 – Sokolov: Finanční dotace pro stavebníky se zvýší (TV Západ)

0

archivní reportáž, digitalizace, sokolov, finanční podpora, soukromé stavby, jaromír dvořák, finanční výbor, hypotéky


Výstavba nových bytů a rodinných domků v Sokolově bude pro soukromé stavebníky o něco levnější. Město totiž zvýšilo finanční dotaci, která je vyplácena každému, kdo novou bytovou jednotku postaví.

Do této doby radnice poskytovala příspěvek ve výši jednoho tisíce korun za každý metr čtvereční nově vybudovaného bytu, maximálně však osmdesát tisíc. Radní nyní nejprve navrhli jeho navýšení na dvanáct set za metr čtvereční, a to až do výše sta tisíc korun. Členové finanční komise ale usoudili, že podpořit je třeba především výstavbu malometrážních bytů, o které je největší zájem mezi mladými rodinami, a proto navrhli zvýšení příspěvku až na čtrnáct set korun za metr čtvereční.

„Bereme, že inflace jde dál a chtěli jsme je zvýhodnit, takže jsme navrhovali dvanáct set korun a zvýšili jsme to až na sto tisíc korun. A Finanční výbor celkem logicky bral, že pokud chceme preferovat především byty kolem šedesáti, sedmdesáti metrů čtverečních, tak na těchto sto tisíc by málokterý tento zájemce dosáhl. Takže navrhl místo dvanácti set na čtrnáct set, tzn., že je to návrh tím pádem Finančního výboru. A včera se městská Rada s tímto návrhem ztotožnila. To znamená, bude to tím pádem návrh i městské Rady,“ popsal důvody místostarosta města Jaromír Dvořák. 

V letech 1998 až 2002 vyplatila sokolovská radnice více než padesát příspěvků na nově vytvořený byt v celkové hodnotě zhruba čtyř milionů korun. Současné navýšení by mělo být další pobídkou pro rychlejší výstavbu rodinných a činžovních domů jak pro jednotlivce, tak i pro firmy.

„Můžeme říci, že filozofie, kterou má město Sokolov, je, že v podstatě je výhodnější pomoci lidem, kteří se o sebe starají. To znamená postavit si svůj baráček, starají se o to, dají do toho ohromný kus úsilí. To znamená alespoň trošičku pomoci, pokud je to barák, oni se zadluží a musí mít hypotéku, naspořit si se stavebním spořením, tak jim aspoň takto zaplatíme část pozemku,“ uvedl místostarosta. 

Město chce také soukromým majitelům začít poskytovat vyšší a výhodnější půjčky na opravy jejich domů. Například na rekonstrukci metru čtverečního střechy Radnice dosud bezúročně půjčovala dvě stě korun, a to se splatností do pěti let. Nyní po úpravě by se měl úvěr zvýšit až na tři sta korun. U opravy domovních fasád má pak být půjčka dokonce o 200 korun vyšší.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář