Cheb: Herci provedli účastníky akce bránou do minulosti

0

cheb, poznej cheb, akce, minulost, historie, daniel čihák, herci, západočeské divadlo cheb, dotace, děti, prohlídka, krovy, chebské krovy


Město Cheb získalo dotaci od Ministerstva vnitra České republiky na realizaci projektu „Komunitní aktivity pro podporu integrace držitelů dočasné ochrany ve městě Cheb".

V historickém centru města Chebu prožily 28. června 2022 rodiny s dětmi dvě interaktivní procházky. Jednalo se o edukační lekci "Poklady starého Chebu IV. - Neočekávaný příjezd krále", kterou realizoval lektor Daniel Čihák spolu s herci Západočeského divadla v Chebu. Protože cestu o 700 let zpět do středověkého Chebu roku 1322 absolvovalo několik českých i ukrajinských rodin, byla lekce simultánně tlumočena do ukrajinštiny překladateli Katerynou a Vasylem Filip. Děti si na vlastní kůži vyzkoušely a prožily životy talentovaných chebských řemeslníků a bohatých obchodníků. Jejich úkolem bylo připravit hostinu a dary pro krále Jana Lucemburského, který měl neočekávaně dorazit na jednání o připojení Chebska ke Koruně české.

Herci provedli účastníky bránou do minulosti, zavedli je na půdu Grünerova domu se zachovalým unikátním barokním krovem, představili jim chebské náměstí s jeho majestátnými domy patřícími významným chebským rodům a osobnostem, prošli Kramářskou uličkou, pomohli chebské kramářce ve Špalíčku vyrobit a shromáždit zboží pro krále. Na závěr se účastníci setkali s pohůnkem chebského kata v mučírně, získali od něj nazpět zcizený erb města Chebu, vrátili jej purkmistrovi a byli tak připraveni na příjezd krále Jana. Ten se ovšem vydal do bitvy, dorazí tedy snad někdy příště. Děti byly i tak za svou snahu a pomoc odměněny, a to z rukou samotného purkmistra. Obdrželi od něho část pokladu z městských truhlic - inspirativní a poučné omalovánky S pastelkami městem Cheb autorky a ilustrátorky Evy Chupíkové, ukrajinský speciál časopisu Raketa i tematické placky.

Další prohlídka pro rodiče s dětmi je plánována na září 2022, termín bude upřesněn. Zájemci se budou moci přihlásit na webových stránkách https://sites.google.com/view/ukrajinci-cheb/homepage, kde naleznou informace o dalších pořádaných akcích, jako je červencový výlet do Lokte či Komunitní pečení.

Daniel Čihák, lektor MAP II Cheb

Zdroj: FB Město Cheb



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář