Karlovarský kraj se snaží získat nové lékaře, chystá proto nejvyšší finanční příspěvky v rámci ČR

0

karlovarský kraj, lékař, lékaři, benefity, ordinace, nemocnice, doktor


Rada Karlovarského kraje na svém zasedání schválila návrh opatření, kterými se snaží do regionu přilákat nové lékaře. Jedním z navrhovaných kroků je zcela zásadní navýšení stipendií, která mohou získat studenti medicíny, jež po skončení specializační přípravy počítají s návratem do regionu a vykonáváním svého povolání na jeho území.

Výrazně vyšší finanční podporu chce kraj nabídnout například také na zařízení nových i stávajících ordinací praktických lékařů, pediatrů, zubařů, nově také gynekologů nebo na specializační vzdělávání. Jde o zcela ojedinělá opatření, která v rámci výše finanční podpory nemají v České republice konkurenci.

„Již dlouhodobě se potýkáme s alarmujícím nedostatkem lékařů v Karlovarském kraji, a to napříč specializacemi. Nejvíce však postrádáme všeobecné praktické lékaře, pediatry, gynekology, porodníky a zubaře. Věkový průměr aktivních lékařů dosahuje v některých regionech 65 let. S jejich odchodem do penze by se mohl problém s dostupností lékařské péče ještě prohloubit. Ačkoliv zodpovědnost za poskytování zdravotních služeb nesou dle platné legislativy pojišťovny, přesto  nám tato situace není lhostejná. Budeme se proto snažit pomocí finančních dotací motivovat současné studenty lékařských fakult, kteří se na své budoucí povolání teprve připravují, aby se po jeho úspěšném dokončení vrátili do kraje a zde také ve svém oboru pracovali. Naší snahou však bude i přilákat lékaře z ostatních krajů,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.           

Dle navrhovaných opatření by mohli o stipendium žádat již studenti 1. ročníku lékařských fakult. Naprosto zásadní je výše stipendia, která je nově stanovena na 150 tisíc korun na akademický rok. Tato neobvykle vysoká částka v rámci stipendijního programu by  měla pomoci rodinám uhradit kompletní náklady  spojené se studiem. Podmínkou však zůstává, že příjemce stipendia musí do 3 let od ukončení studia začít pracovat jako lékař ve zdravotnickém zařízení v Karlovarském kraji. Tato doba vychází z požadavků příjemců stipendií, kteří  mohou ještě po dobu tří let od řádného ukončení studia absolvovat svou specializační přípravu ve fakultních nemocnicích. Doba závazku pak vychází z doby čerpání stipendia. Po návratu do kraje budou moci případně čerpat další finance na specializační přípravu nebo na případné vybavení ordinací a další.   

Zásadní navýšení finančních prostředků je plánováno také v rámci dotačního programu na podporu vzniku, modernizace a vybavení nových i stávajících ordinací. Finance z tohoto dotačního programu by nově mohly být využity také na odkup ordinací novými lékaři. Tyto dotace by mohli nově využít i gynekologové. Dotace by měly být i nadále poskytovány prostřednictvím obcí, jež znají nejlépe podmínky na svém území. Obce s počtem do 7000 obyvatel budou moci žádat o dotaci na vybavení ordinací praktických lékařů, lékařů pro děti a dorost, gynekologie a porodnictví ve výši 800 tisíc korun. Obce s počtem obyvatel nad 7000 mohou získat 400 tisíc korun. Dotace pro vybavení zubních ordinací bude nově stanovena na 1 milion korun. O schválení změn tohoto dotačního programu by mělo rozhodnout krajské zastupitelstvo na svém příštím zasedání.

Jako další a naprosto jedinečnou možnost podpory navrhuje Karlovarský kraj navýšení motivačního příspěvku pro účastníky specializačního vzdělávání i akreditovaná zařízení v oboru praktické lékařství pro děti a dorost/pediatrie. Zastupitelstvu bude předložen návrh na zvýšení finanční podpory pro tento obor, a to na 20 tisíc korun měsíčně po celou dobu specializované přípravy.            

Pokud by nový lékař využil veškeré finanční nabídky a benefity, které Karlovarský kraj nabízí, mohl by získat podporu v řádu až několika milionů korun. Například praktický lékař pro děti a dorost by mohl dosáhnout na podporu ve výši až 2,9 milionu korun, praktický lékař pro dospělé téměř 2,2 milionu korun a zubař na částku 1,9 milionu korun. Celorepublikově je jedná o nejvyšší podporu ze strany kraje.

Pro zvýšení šancí na přijetí ke studiu na lékařské fakulty chce vedení kraje pro zájemce o studium zajistit přípravné kurzy k přijímacím zkouškám optimálně na území Karlovarského kraje. Ty se budou zaměřovat na výuku biologie, fyziky a chemie a konkrétních okruhů vycházejících z požadavků přijímacích zkoušek. Ve spolupráci s Karlovarskou agenturou rozvoje podnikání se také připravuje projekt „Medikem na gymplu“, jehož cílem je příprava studentů gymnázií v kraji ke studiu na lékařských fakultách. Jedná se o dílčí projekt projektu Smart Akcelerátor 3, jenž bude financován z Operačního programu Jan Amos Komenský.   

K těmto plánovaným finančním podporám Karlovarského kraje mohou připojit další finanční i jiné pobídky také města a obce regionu. Celková podpora tam může být i násobně vyšší. Z tohoto důvodu přistoupí vedení kraje k dalšímu opatření v podobě vydání sborníku benefitů všech obcí na území kraje pro nově příchozí lékaře, aby byly tyto informace dostupné na jednom centrálním místě. „Tento sborník bude po zpracování vyvěšen na krajských webových stránkách a distribuován nejen mezi studenty, ale také mezi absolventy a stávající lékaře. Sborník bude pravidelně aktualizován,“ doplnil hejtman Petr Kulhánek.

V Karlovarské krajské nemocnici bude v rámci dostupnosti primární lékařské péče zřízena ordinace všeobecného praktického lékařství a ordinace praktického lékařství pro děti a dorost/pediatrie, která bude standardně registrovat dětské a dospělé pacienty.        

Tyto nástroje, které přináší nejširší a nejucelenější okruh podpory pro lékaře, by měly výrazně pomoci zajistit a zlepšit dostupnost primární ambulantní péče v Karlovarském kraji.

Zdroj: Krajské listy




Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář