Karlovy Vary: Kraj podpoří dotací aktivity profesionálních uměleckých souborů

0

dotace, kultura, ekonomika, karlovarský kraj, západočeské divadlo, divadlo, orchestr, symfonický orchestr


Rada Karlovarského kraje schválila vyhlášení dotačního programu na podporu aktivit profesionálních kulturních zařízení financovaných z rozpočtu Karlovarského kraje pro rok 2023. Z krajského rozpočtu je na tento program vyčleněno 10 milionů korun.

„V Karlovarském kraji se tato dotace aktuálně týká Západočeského symfonického orchestru, Karlovarského symfonického orchestru a Západočeského divadla v Chebu. Hudební tělesa i divadelní soubor jsou vizitkou našeho kraje a jeho dobré jméno šíří nejen napříč republikou, ale i daleko za jejími hranicemi. Zároveň chceme těmto profesionálním uměleckým institucím pomoci v nelehkých časech, a právě proto jsme se rozhodli zvýšit dotaci a poskytnout jim tak další finance na rozvoj jejich činnosti a aktivit,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Finanční prostředky jsou určeny na jednoleté projekty, kterými bude zajištěno působení kulturních organizací na území kraje. Dále například na zajištění svozu diváků, posílení atraktivnosti repertoáru, a to prostřednictvím hostování sólistů, vyhotovování audio nebo video záznamů, online přenosů představení či koncertů pro veřejnost a další.

Dotace má dopomoci ke zvyšování kvality a šíření profesionální divadelní a hudební tvorby na celém území Karlovarského kraje. Zároveň má přispět k rozvoji uměleckého prostředí, kulturního povědomí, kulturního bohatství a kulturně uměleckých tradic.

O dotaci mohou žádat subjekty působící na stálé scéně v Karlovarském kraji, mají stálé zaměstnance, vlastní umělecký soubor a provozují nepřetržitou uměleckou činnost po nejméně tři předcházející roky.

O vyhlášení programu bude rozhodovat Zastupitelstvo Karlovarského kraje na svém lednovém zasedání.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář