Karlovy Vary: Nemocnice má novou sondu pro nalezení sentinelové uzliny u pacientek s nádorem

0

nemocnice, karlovy vary, krajská nemocnice, kkn, karlovarrská krajská nemocnice, rakovina, rakovina prsu, karcinom, zdravé trendy, region24


Karcinom prsu je nejčastější onkologické onemocnění u žen. Jen v České republice je ročně diagnostikováno až 7 000 nových případů rakoviny prsu. Právě pro nalezení první napadené uzliny slouží na centrálních operačních sálech Nemocnice Karlovy Vary nová sonda za téměř 900.000,- Kč.

Sentinelová lymfatická uzlina bývá tou první uzlinou, do které se s největší pravděpodobností rozšíří nádorové buňky z primárního nádoru. Při šíření zhoubného nádoru se totiž nádorové buňky nejčastěji objeví nejprve v sentinelové lymfatické uzlině, a teprve poté se rozšíří do dalších lymfatických uzlin.

Díky nově pořízené sondě je detekce sentinelové uzliny snadnější a přesnější. Pacientce se do prsu k nádoru píchne jako indikátor radioizotop, tj. látka, která vyzařuje lehkou radioaktivitu. Na operačním sále poté chirurg, díky sondě, která zachycuje tuto aktivitu, sentinelovou uzlinu nalezne, vyjme a během operace odešle patologovi. Ten je poté schopen říci, zda se v uzlině nalézá metastáza či nikoliv. 

„Tato sonda je naprosto zásadní pro operativu nádorů prsu, umí detekovat jak radioizotop technecia, tak radioizotop jódu, kterým jsou značeny například velmi malé, nehmatné nádory,“ Andrea Jakešová, specialistka na mammologii v karlovarské nemocnici.

V případě, že je sentinelová uzlina zdravá, tzn. bez metastázy, ostatní uzliny operatéři nechávají na místě, není nezbytné je všechny vyjmout. Jejich úplné odstranění (které je ale v případě metastázy v sentinelové uzlině nezbytné) totiž může nést velké riziko trvalých pooperačních komplikací, hlavně v podobě otoku neboli lymfedému horní končetiny, který může v krajním případě pacientku i invalidizovat.

Chirurgové v Nemocnici Karlovy Vary odoperují přes 100 pacientek s nádorem prsu ročně. Další uplatnění tato technologie přináší například i při operacích zhoubných nádorů kůže – melanomů, které jsou prováděny v karlovarské nemocnici ve spolupráci kožního a chirurgického oddělení. Tato sonda byla pořízena z EU fondů, respektive projektem  REACT-EU, kdy KKN byla úspěšným žadatelem vyhlášené dotace.

Zdroj: Karlovarská krajská nemocnice



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář