Karlovy Vary: Urgentní příjem karlovarské nemocnice má nové CT

0

nemocnice, karlovarská nemocnice, karlovarská krajská nemocnice, urgentní příjem, příjem, ct, centrální tomograf, karlovy vary, pacienti, doktoři, sestry, region24, zdravé trendy, aliado


Deset let staré CT na urgentním příjmu Nemocnice Karlovy Vary nahradil nový přístroj za více než 30 miliónů korun. Splňuje ty nejpřísnější požadavky moderní medicíny 21. století.

Technologicky zastaralý přístroj s častými servisními zásahy přiměl vedení nemocnice, po nákladné modernizaci magnetické rezonance (leden letošního roku), pořídit další novinku, kterou je CT zn. Philips 6000 Series.

Toto CT zajistí včasnou diagnostiku zejména u akutních případů na urgentním příjmu. Oproti předchozímu přístroji nabízí např. tzv. perfuzi celého mozku neboli kontrolu prokrvení u cévních mozkových příhod, výrazné zlepšení vyšetřování srdce či dynamické vyšetřování dutiny břišní, které zlepší rozlišení mezi maligním a benigním nádorem a zároveň umožní lepší kontrolu ložisek po onkologické léčbě.

„Nový hardware a software naskenuje větší objem dat za kratší dobu, což vede ke zkrácení doby vyšetření a tím ke snížení radiační zátěže pacienta. Zrychlení diagnostiky umožňuje také přednastavení nové škály specifických protokolů pro diagnostiku daného onemocnění a je také zásadní u vyšetření pacientů v těžkém stavu u polytraumat a mrtvic,“ popisuje primář radiologického oddělení Jiří Hofmann.

Pro obsluhující personál je bezesporu zajímavé bezdrátové připojení injektoru, který pacientovi aplikuje kontrastní látku či fyziologický roztok při samotném vyšetření. Díky tlakovým pístům vstřikuje pacientovi látku do žil přesněji a dbá na správnou rychlost vstřikování, aby nedošlo k poškození žilního vstupu. Zdravotníci, kteří s ním pracují, ocení i navigační systém pro miniinvazivní výkony pod CT, kdy zavádění instumentaria probíhá v biplanární (dvourovinné) kontrole bez ozařování operujícího lékaře.

Tomograf byl financován z EU fondů, respektive projektem  REACT-EU, kde byla Karlovarská krajská nemocnice úspěšným žadatelem o dotace, a to hned ve dvou výzvách v celkové sumě ve výši přibližně 320 milionů korun.  

„Karlovarská krajská nemocnice se pokoušela o obnovu rezonance a CT již v minulosti, ale z toho bohužel s příchodem pandemie sešlo. Až letos se díky výzvě REACT-EU podařilo modernizaci radiodiagnostického oddělení naplnit,“ doplnil Martin Čvančara, „tím ale modernizace RDG oddělení rozhodně nekončí. Čekáme na dva nové mobilní rentgeny, ultrazvuk či digitální skiagraf v celkové hodnotě téměř 16,5 milionů korun.“

Zdroj: Krajské listy




Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář