Karlovy Vary: V lázeňských lesích pracuje devět ukrajinských uprchlíků

0

karlovy vary, lázeňské lesy, lesy, práce, zaměstnání, uprchlíci, ukrajina, válka, rusko, region24


Sedm žen a dva muže přijaly Lázeňské lesy Karlovy Vary na úklid klestu, sázení stromků a práce v lesní školce. Doplní tak kmenové zaměstnance organizace. Celkově jsou lesy připraveny přijmout až třicet Ukrajinců a nabídnout jim hlavní pracovní poměr. Většina z nich do práce dojíždí z ubytoven v Karlových Varech a okolních obcí. Za práci v lese jsou podle jejich slov vděční, i když je náročná, a rádi by tu zůstali co nejdéle.

Stavbyvedoucí, zaměstnanec železáren nebo administrativní pracovnice vytvořili novou devítičlennou pracovní partu pro úklid klestu po těžbě v lázeňských lesích. Všichni pocházejí z Ukrajiny a svou zemi opustili po vypuknutí války. „Práce v lese je náročná, ale zaplať Pán Bůh za ni!“ říká Ukrajinka Halina, která nyní žije v ubytovně v Jáchymovské ulici v Karlových Varech. Do Česka uprchla společně se svou sestrou a jejími vnuky. Ráda by tu zůstala co nejdéle, jak potvrzuje slovy: „Dokud mě tu necháte, tak budu v lese pracovat.“

Zajistit finančně rodinu není snadné

Odlišné zkušenosti má za sebou osmadvacetiletá Anička. Ta ve Varech přechodně pracovala již před válkou. V době, kdy byla Ukrajina napadena, bydlela se svou roční holčičkou v rodném Rachově. Nyní žije v Čechách s manželem i dalšími příbuznými. „Problém je, že nemám kam dát dcerku. Do školky ji ještě nevezmou a hlídání je příliš drahé. Když jsem v práci, stará se o ni zatím neteř.“

Trvalý příjem je pro ukrajinskou rodinu důležitý. „Pronajímáme si byt, žijeme tam s manželem a jeho maminkou, která je však dlouhodobě nemocná a pracovat nemůže,“ vysvětluje Anička. I přes náročnou situaci by ráda v Česku zůstala natrvalo. 

Do jarní výsadby se může zapojit dalších 20 Ukrajinců

Lázeňské lesy jsou připraveny přijmout další dvě desítky ukrajinských pracovníků. „Na jejich přijímání spolupracujeme s Úřadem práce, zajistili jsme jim povinnou lékařskou prohlídku a pracovní pomůcky,“ říká o průběhu náboru ředitel organizace Stanislav Dvořák. „Od tohoto týdne je čeká již příjemnější práce. V lese totiž začíná jarní výsadba stromků,“ doplnil ředitel. 

Navýšení počtu zaměstnanců příspěvkové organizace předcházelo schválení Zastupitelstvem města Karlovy Vary: „Možnost vytvořit nové pracovní pozice pro ukrajinské uprchlíky jsme na zastupitelstvu rádi podpořili. Lázeňským lesům jsme schválili navýšení počtu zaměstnanců a s tím souvisejících mezd i odvodů,“ vysvětlil postup náměstek primátorky Petr Bursík. 

Sami Ukrajinci si služby, které jim město po příjezdu nabídlo, pochvalují. „Ve všem jsme se snadno zorientovali a do začátku dostali vše potřebné,“ potvrdili noví zaměstnanci lesů. Podat pomocnou ruku jsou podle jejich slov ochotni i jejich krajané žijící v Česku dlouhodobě. 



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář