Kynšperk: Proběhla výstava a koncert Akademie pro seniory (TV Západ)

0

kynšperk, zuš kynšperk, akademie senioři, koncert, výstava, věra medvecká, alena konečná, zájmová činnost


V Kynšperku nad Ohří proběhl v pondělí 13. června v zimní zahradě Městského kulturního střediska koncert Akademie umění a kultury pro seniory místní Základní umělecké školy. Inspirací byla iniciativa učitelů ZUŠ Praha - Hostivař pod vedením Jiřího Stárka.

Hlavní myšlenkou je kromě všeobecné snahy o prodlužování života také posílit jeho kvalitu díky uměleckým aktivitám. 

"Vzhledem k tomu, že jsou to senioři, tak mají čas i dopoledne. Takže my jsme dopoledne učili seniory a odpoledne jsme učili děti. Takže jsme měli na ně dost času," uvedla Věra Medvecká, učitelka výtvarné výchovy.

Koncert doprovázela výstava prací žáků i studentů seniorů oboru výtvarného umění. Senioři přichází do školy možná ještě raději než děti.

"Senioři mají tu výhodu, že oni chtějí. A přes ty prvotní rozpaky, kdy jim říkáme, aby se nebáli, ať do toho dají to, co si myslí, že je to dobře, vždyť je všechno dobře. Tak oni potom ses rozjedou a dělají pak krásná díla. A my jsme na to hrdí, že se jim to povedlo," dodala Medvecká. 

Seniorští studenti se učí vše jako běžní žáci, takže i hudební nauku či správné prstoklady při hraní na hudební nástroje. 

"Výuka probíhá úplně stejně. Každý má vlastně třičtvrtěhodinu týdně jako normální běžný žák. A právě jak paní Medvecká říkala, že takové to nadšení jejich, tak to je prostě něco neopakovatelného, nás to strašně nabudí pro tu práci," potvrdila slova své kolegyně ředitelka ZUŠ Kynšperk Alena Konečná. 

Vyvrcholením tří semestrů studia byl koncert seniorů. Ti zahráli většinou se svými učiteli, za což je publikum odměnilo potleskem. A zatímco děti někdy svazuje tréma, senioři si odpoledne užívali a svá vystoupení někdy i s nadhledem komentovali. Všichni se navíc rozhodli pokračovat dále i následujícím školním roce. 

Odpoledne však nebylo významným jen pro seniory. Pro diplomy si přišli také absolventi nové odnože výtvarného oboru s názvem Kreativní tvorba.

"Protože ty děti chtěly dělat více a byly šikovnější, tak se přihlásily ještě do Kreativní tvorby a tam je to nadstavba toho základního studia," přiblížila Medvecká. 

Náklady spojené s Akademií hradí Město Kynšperk nad Ohří, za což mu podle školy patří velký dík. Senioři platí pouze symbolickou částku 50 korun měsíčně. Zájem o studium je mimořádný.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář