Loket: Kraj zvažuje projekt zubní kliniky a vzdělávacího centra (TV Západ)

0

karlovarský kraj, loket, zubní klinika, plány, dalibor blažek, daniel kábrt, vivant dentes, vzdělávání, dentální chirurgie, průmyslová škola, budova


Karlovarský kraj dlouhodobě řeší problém nedostatku zubních lékařů, včetně pohotovosti. Iniciativa radního Roberta Pisára nyní přiblížila možnost vzniku nové zubní kliniky v Lokti, po vzoru podobného zařízení v severočeských Litoměřicích.

Tu provozuje Dr. Daniel Kábrt. 

„Nás ta myšlenka zaujala nejenom z toho pohledu, že ta zubní klinika v Litoměřicích supluje ty pohotovosti, ale vlastně je takovým magnetem pro lékaře, protože někteří kolegové pana Kábrta nebo dokonce pan Kábrt vyučují na stomatologické klinice. Takže do těch Litoměřic jezdí studenti na praxe. A proto jsme si říkali, že by bylo prima v Karlovarském kraji takový projekt nějaký vyzkoušet. Máme prázdnou nemovitost, bývalou průmyslovou školu v Lokti, tak jsme požádali společnost Vivant Dentes, aby se přijela podívat, jestli by se ta nemovitost k tomu hodila. Je na skvělém místě na náměstí. Jim se ten dům líbil a domluvili jsme se, že je požádáme o to, aby udělali studii proveditelnosti, jestli by taková klinika tam vůbec měla šanci vzniknout,“ vysvětlil radní Dalibor Blažek. 

Podle předběžných plánů by mohlo v Lokti vzniknout 8 až 10 sdílených ordinací pro 10 až 12 lékařů a stejný počet zubních instrumentářek. Dále se kalkuluje se třemi ordinacemi zubní hygieny a dalšími prostory. 

„Byli bychom rádi, aby tam vznikly nějaké zákrokové sály pro dentální chirurgii. Dokonce by tam mohl vzniknout i sál pro drobné operace v celkové anestezii, aby tam vznikly laboratoře pro moderní zpracování různých stomatologických hmot, pro náhrady atd. Vedle toho by tam mohly vzniknout, protože ten objekt je veliký, i byty, které bychom těm zubařů mohli nabídnout. Ta kapacita je taková, že by tam mohlo vzniknout až 7 pěkných nadstandardních bytů pro lékaře, pro lékařské rodiny. Vedle toho dalších 4 byty, jakési startovací pro mladé lékaře, kteří by přišli z fakult a možná až šest nějakých garsoniér, které by mohly sloužit studentům, kteří tam budou jezdit na praxe, na stáže,“ přiblížil radní. 

S ohledem na rozsáhlost objektu se předpokládá, že se bude realizovat po etapách. Jisté je, že jednou z podmínek Karlovarského kraje má být záruka provozovatele, že lékaři uzavřou smlouvy se zdravotními pojišťovnami.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář