Region: Do Chodova se vrátila Radost

0

chodov, město chodov, socha, radost, karlovarský kraj


Trachytová socha s názvem Radost po dlouholeté pauze opět zdobí Chodov. K základní umělecké škole ji v sobotu 6. května umístil restaurátor a sochař Michal Durdis, který ve svém ateliéru vrátil soše původní podobu.

„Jedná se o dílo sochaře Antonína Kuchaře z roku 1966, původně zhotovené před poštu na sídlišti Ovčárna v Sokolově. Později byla socha přesunuta do chodovské Poděbradovy ulice, kde stála do 90. let, než byla pro špatný stav odvezena do skladu technických služeb,“ připomněl osud sochy Michal Durdis.

Do ateliéru, kde byla celkově restaurována, byla socha převezena v loňském roce. „Rozsáhle znečištěné povrchy kamene byly čištěny za pomoci vody, chemických rozpouštědel i abrazivně, poškozená modelace byla dotmelena umělým kamenem a vizuálně nesourodé partie sjednoceny retušemi. Sokl pod sochou je zcela nový a byl vysekán do podoby původního podle starší fotografie. Po výběru nového místa expozice byl vytvořen nový betonový základ, na němž je socha zajištěna pomocí nově navrtaného průchozího čepu, aby nedošlo k jejímu zborcení a poškození jako v minulosti. Po zaspárování a chemickém ošetření povrchů je práce hotova a tak nezbývá než věřit, že socha na novém místě vydrží co nejdéle,“ popsal práce restaurátor s tím, že za povedenou spolupráci se základy a instalací děkuje Frantovi Fečovi.

Michal Durdis pro město nepracuje poprvé. „Kromě kompletní realizace hrobky Karla Fenkla a obnovy několika dalších hrobek na hřbitově se jednalo již o mou osmou realizaci v Chodově, přičemž další ještě probíhá,“ upřesnil sochař.

Zmíněný autor sochy Antonín Kuchař měl podle historika Miloše Bělohlávka k Chodovu velmi specifický a úzký vztah. „Vzal si totiž za ženu Ernu Gizelu Zuberovou, dceru chodovského kameníka a sochaře Aloise Zubera, který je mimo jiné autorem kamenného městského znaku na fasádě dnešní chodovské radnice,“ vysvětlil Miloš Bělohlávek s tím, že manželé Kuchařovi jsou v regionu známí jako autoři sochy prvního kosmonauta Jurije Gagarina, která dlouhé roky stála u kolonády v Karlových Varech.

Zdroj: Město Chodov



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář