Region: Každý rok v letních měsících dochází k výraznému nárůstu těžkých úrazů u dětí

0

děti, úrazy, úrazy dětí, zdravotnická služba, prázdniny, léto, záchranáři, karlovarský kraj, region, těžké úrazy, region24


Začalo jedno z nejhezčích období v životě školáků, letní prázdniny. Magie těchto dvou měsíců je tak silná, že letní prázdninová nálada a očekávání prázdninových radovánek často přetrvává dlouho do dospělosti. Stále v nás přetrvává pocit, že v létě přece jen máme o něco méně povinností, očekáváme víc odpočinku, letní slunečné dny stále působí optimisticky, nabíjí nás svou energií a koneckonců letní dovolená také není k zahození.

Abychom si nadcházející dny mohli užívat plnými doušky, a aby si je naplno užily především naše ratolesti, je třeba si přeci jen připomenout pár rizik, která s sebou letní měsíce přinášejí. Nikoliv proto, abychom si zde kazili náladu, ale především proto, abychom se na možné problémy připravili a úspěšně se jim mohli vyhýbat. Ještě jednou, naposledy, se na chvíli zamysleme, než hodíme starosti za hlavu a vyrazíme za letním dobrodružstvím.

Podle statistiky MZČR dochází každý rok v letních měsících k výraznému nárůstu těžkých úrazů v kategorii do 18 let. Porovnáme-li červenec a srpen např. s prosincem a lednem, bavíme se o 50% až 100% navýšení. To rozhodně není zanedbatelné číslo.

Nejčastěji se jedná o různé druhy pádů z výšky, při jízdě na kole, nebo na in-line bruslích. Přibývají úrazy na trampolíně.. Vzácné nejsou ani pády z koně, nebo kopnutí koněm, či pokousání psem. Tonutí a úrazy při skoku do neznámé vody je důležité připomínat stále. Zejména u menších dětí pak při pobytu v přírodě, v lese, nebo na zahradě hrozí otravy při konzumaci neznámých plodů. Seznam by mohly završit popáleniny a opařeniny při grilování na zahradě.

Rizika úrazu jsou samozřejmě podstatně vyšší u dětí, které měly v průběhu celého školního roku nedostatek pohybu, ať už byl důvod jakýkoliv. Takové děti mívají špatnou koordinaci pohybů, rychleji se při pohybových aktivitách vyčerpají a neumějí padat. Navíc je třeba mít na paměti, že své udělaly během posledních dvou let karantény, izolace a lockdowny, které nepřidaly dětem ani na zdraví, ani na jejich pohybových schopnostech.

Co s tím? Ideální prevencí dětských úrazů je pravidelná a pestrá pohybová aktivita. U dětí do 6 let nejlépe co nejpestřejší a bez jakéhokoliv vyhranění. Později mohu děti začít pěstovat konkrétní sporty, ale raději bez nepřiměřeného nátlaku na výkon. Dítě by mělo dělat sport především pro radost a pro zábavu. Sportovní úspěchy, medaile na krku a zpěv hymny „na bedně“ by měl být pouze bonusem navíc. A vlastně to neplatí jen pro děti. 

Určitě je vhodné, aby byly děti při sportech, jako je jízda na kole, in-line bruslích, nebo na koni, vybaveny vhodnými ochrannými pomůckami. Poučení o rizicích při pobytu u vody, nebo v přírodě obecně, přiměřenost všech aktivit a rodičovský dozor, zejména u těch nejmenších, by měly být samozřejmostí.

Přejeme všem krásné letní dny a nejen dětem prožití nezapomenutelných prázdninových měsíců bez úrazů a starostí, prázdniny plné her a hezkých chvil strávených s rodinou a kamarády.

Zdroj: Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje




Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář