Region: Unikátní bronzová busta dorazí do Jáchymova

0

jáchymov, busta, noc, noc kostelů, kostel, město jáchymov, jan nepomucký, karlovarský kraj, region


Jak skutečně vypadal náš nejznámější světec? Unikátní exponát bronzové busty Jana Nepomuckého, reálně zobrazující světcovu tvář, bude možné spatřit 10. června v kapli sv. Jana Nepomuckého v Jáchymově! Jedná se o zápůjčku ze Svatojánského muzea v Nepomuku, a to pouze na letošní Noc kostelů.

Návštěvníci tak mohou shlédnout nejrealističtější zobrazení sv. Jana Nepomuckého, českého nejznámějšího světce. Při tvorbě busty vycházeli vědci z detailní fotografické, kresebné a rentgenové dokumentace Emanuela Vlčka, kterou zhotovil v 70. letech minulého století. Bronzová busta Jana Nepomuckého je z dílny sochaře Ondřeje Bílka.

Kaple sv. Jana bude v Jáchymově otevřena od 17 do 19 hodin, pak se busta přesune do kostela sv. Jáchyma. Po akci odveze pořádající Nadace St. Joachim cennou památku zpět do Nepomuku. Nejenom pro obyvatele Jáchymova, ale pro všechny lidi z Karlovarského kraje to tedy bude jedinečná příležitost dílo spatřit.

Kromě tohoto unikátního exponátu vás v Jáchymově čeká na Noc kostelů opět bohatý program. Otevřeme dveře národních kulturních památek, kapli sv. Anny, kapli sv. Jana Nepomuckého a samozřejmě památku UNESCO kostel sv. Jáchyma se soškou Panny Marie z bývalého poutního místa kláštera na Mariánské. Celý program zahájí v 17 hodin Štěpán Schlik s chotí v kapli sv. Anny. Krátce na to přijedou ke kostelu sv. Jáchyma motopoutníci Moto Angels. Těšit se můžete také na ukázku starých církevních knih, prohlídku unikátních varhan nebo koncert ostrovského smíšeného sboru Orbis Pictus. Famózní závěr večera obstará světelná projekce do vodní mlhy u kostela sv. Jáchyma. Pro všechny bude ještě připravena soutěž o láhev cenného (a především chutného) mešního vína.




Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář