Sokolov: Městská policie oslavila 20 let s Dostavníkem (TV Západ)

0

sokolov, festival dostavník, richard melichar, renata oulehlová, městská policie, výročí, oslavy, radek neděla, hipologie, dog dancing, prevence kriminality, toxi brýle, jízdní skupina, záchytné zařízení, vránov, plavci, jan vančura, rockin veterans


Znovuobnovený nejstarší festival folku, country a trampské muziky v Česku, sokolovský Dostavník, se v letošním roce spojil s oslavami kulatého výročí zdejší Městské policie. Od roku 1965, kdy se konal první ročník, si festival prožil zlatá 80. léta i nedávné přerušení kvůli pandemii covidu.

Po loňském úspěšném znovuzrození se v sobotu 27. května rozběhl další program. Moderátor Richard Melichar známý z loketské skupiny Roháči přivítal zástupce pořadatelského Městského domu kultury a také města Sokolova. 

„Dostavník je se Sokolovem neodmyslitelně spjatý. Pamatuji ho ještě jako malá holka, že Dostavník byl vždy v našem Horňáku, v našem Domu kultury. Vyřizuji jenom vzkaz od pana starosty. Bohužel se nemůže dnes vůbec účastnit, ale všechny vás moc zdraví a přeje všem, ať se daří,“ pozdravila diváky a účastníky akce místostarostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Poté se již rozběhl hudební program, který se v pauzách pro zvučení střídal s akcemi, připravenými Městskou policií. 

„Dneska je to o tom, že jsme vlastně chtěli ukázat především naši techniku, jakou máme, co tady můžeme těm lidem něco nabídnout. To znamená i to pachatele zadrženého psem, aby viděli, že nemáme opravdu jenom vozidla, ale máme samozřejmě nějaký trojkolky, i když třeba nevlastní Městská policie Sokolov, mají to jiné naše Městské policie. Konkrétně tady ta trojkolka byla a z Městské policie Praha. A je to také o tom, že jsme to brali hlavně pro děti, že jsme to chtěli udělat pro ně takový dětský den. Takže aby jenom neviděli, že nedáváme ty botičky, jak říkáte, nejsme jen ta represivní složka, ale chceme tady dělat i pro občany něco navíc,“ uvedl velitel Městské policie Sokolov Radek Neděla.

Strážníci v Sokolově také připomněli svou historii i postupnou modernizaci a zvýšení počtu členů ve službě i důležitou složku prevence kriminality. 

„Prostory jsme měli pořád stejné, to znamená pořád jsme na Městském úřadě tam, kde sídlíme dnes. Akorát tenkrát před dvaceti roky to byla jedna kancelář. Dneska už těch kanceláří máme v podstatě půlku suterénu Městského úřadu Sokolov. Máme tam velký vybudovaný kamerový systém a před dvaadvaceti lety se začalo se třemi, nechci říci strážníky, protože napřed byli na pozici, někdo byl strážný, někdo byl čekatel, ale prostě byl to ze třemi pracovníky. A dnes máme padesát pět zaměstnanců. Samozřejmě těch padesát pět zaměstnanců, nejsou to všechno strážníci, jsou tam různé profese, které máme pod sebou. Ale jenom z toho chci říct, že z toho je strážníků dvaadvacet,“ spočítal velitel. 

Sokolovští strážníci mají solidní vozový park, včetně elektroauta, přesto preferují pohyb po svých, aby byli ve městě vidět. Na akci se k 18 domácím strážníkům přidalo dalších pět členů z Karlových Varů, Chebu, Mariánských Lázní a Nejdku. Malí i dospělí návštěvníci si mohli vyzkoušet opilecké a toxi brýle, zjistit pomocí radaru, jak rychle dokáží běžet a zhlédli také řadu zajímavých prezentací. Pořadatelé oslovili některé větší policejní celky.

„A vyšla nám vstříc Městská policie Kladno, která nám poslala dva psovody se svými dvěma psy. Ty nám udělali zadržení pachatele a ještě nám vyšla taky vstříc, za což moc děkujeme, Městská policie Praha, která má pod sebou hipologii a přivezli dva koně a ukázali tak je tady ukázku. Takže za ty koně si myslím, že to lidi nejvíc ocení, protože ty koně jen tak nikde nevidí,“ dodal Neděla. 

Dvoučlenná hlídka Jízdní skupiny Městské policie Praha předvedla ukázku skvělého secvičení. Speciální výcvik naučí koně zvládat stres z většího počtu lidí, hluk i nenadálé dotyky od zvědavců či údery od výtržníků. Zvládnou mimo jiné projít překážkou bez toho, aby se splašili. 

Návštěvníci mohli také vidět ukázky dog dancing v podání členek Záchytného zařízení pro psy Sokolov na ranči Vránov. 

Dostavník, jehož vrcholem bylo akustické vystoupení Jana Vančury z legendární kapely Plavci, nabídl i řadu dalších hudebních těles včetně Bourbon Grass, Výměna 73, Poslední vagón či Rockin Veterans. 



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář