Sokolov: Návrh rozpočtu města na rok 2023 je připraven (TV Západ)

0

sokolov, rozpočet města, rozpočet 2023, petr kubis, investice, náklady energie


Návrh rozpočtu města Sokolova na rok 2023 počítá s příjmy zhruba 700 milionů korun a výdaji 1,2 miliardy korun. Rozdíl má být pokryt z minulých přebytků, přičemž na investice má jít 250 milionů korun.

"Co se týče toho schodku, tak to není schodek, který by byl způsobený provozními výdaji, s tím, že tam naopak jsme v přebytku asi 39 milionů korun a schodek budeme financovat právě z přebytku. Tzn, že 208 milionů zaplatíme z přebytku a ještě nám tedy zůstává 220 milionů jako rezerva pro investiční záležitosti ve městě a nějaké neočekávané věci, které se mohou stát. Kapitálové výdaje, investiční výdaje, tak máme připravenou částku 250 milionů korun s tím, že připravujeme velké akce ve městě, ať je to rekonstrukce komunikace Sokolovská, chceme stavět parkoviště, samozřejmě pro nás velmi důležitá je i investice do Jižního lomu kde by mělo vzniknout několik parcelních míst s tím, že bychom chtěli vystavět a začít pracovat na kompletních sítích," shrnul starosta Sokolova Petr Kubis. 

Mezi významné investice lze počítat pokračující rekonstrukci bytového domu v Chelčického ulici za 19 milionů nebo plánovanou kompletní přestavbu vedle stojící bývalé hygienické stanice s navrhovanou investicí 31 milionů. Dalších 26 má směřovat do investic a oprav sportovišť a 44 do školských zařízení. Investice do komunikací ve Slovenské, K.H. Borovského, Sokolovské, spolu s parkovacími plochami v Heyrovského, autobusovými zálivy v Sokolovské a Boženy Němcové a vodovodu v části obce Hrušková půjde přes 64 milionů korun. 

V příjmové části se město Sokolov tradičně drží v konzervativních odhadech. 

„My vycházíme, co se týká příjmové části, z rozpočtového určení daní pro letošní rok a nezapočítáváme do toho nějaké predikce, že bychom měli dostat více peněz, ač se to samozřejmě může stát jako v letošním roce, ale necháváme si spíše prostor být při zemi. Stejně tak, co se týče dotačních titulů, tak jsme si do rozpočtu započítali pouze ty dotační tituly, kde už máme rozhodnutí o poskytnutí dotace, ač víme, že máme žádosti na více dotačních titulů z jednotlivých programů,“ přiblížil starosta.

Město také musí počítat s výrazným nárůstem plateb za energie v příštím roce. 

„Na příští rok predikujeme nějakou souhrnnou částku zhruba kolem 51 milionů korun na energie s tím, že co se týče nákupu energie, tak se nám zadařilo poměrně dobře nakoupit, ale ještě očekáváme, jaké bude rozhodnutí Vlády (ČR) z hlediska stropování u vysokého napětí, protože máme obavy ze zimního stadionu, kde máme vysoké napětí. Rozdělili jsme město do tří skupin, tzn. to jsou ti nízcí odběratelé, střední odběratelé a odběratelé, kde řešíme právě to vysoké napětí. A s tím, že jsme na burze koupili prostřednictvím tzv. spotu s tím, že se potom bude přepočítávat energie podle hodinových sazeb, takže uvidíme, jak na tom potom budeme v příštím roce,“ dodal Kubis. 

I přes výrazné nárůsty cen za energie město nepočítá s výraznějším útlumem provozu nebo zkrácením sezony zimního stadionu. Schvalování rozpočtu na příští rok proběhne na posledním letošním zasedání Zastupitelstva ve čtvrtek 8. prosince. Z jednání poběží live stream, který bude po zákonné anonymizaci nově dostupný i v archivu na stránkách města www.sokolov.cz.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář