Aš: Město se může chlubit novou hnízdní budkou pro sokoly

0

, město aš, sokol, sokoli, komín, hnízdní budka, hedvábnická ulice


Ve středu 28. srpna proběhla náročná operace, která se týkala umístění nové hnízdní budky pro sokoly na komíně teplárny v Hedvábnické ulici v Aši. Pracovník městského úřadu z odboru správy majetku a investic vystoupal do výšky šedesáti metrů, aby na vrchol komína instaloval speciálně navrženou hnízdní budku.

Celý projekt začal diskusí mezi pracovníkem úřadu a ornitologem o možnostech umístění budky na komín. Po získání potřebného povolení od vlastníka komína, společnosti Terea Cheb, se pracovník sám pustil do výškových prací. Jako zkušený lezec se podílel na instalaci budky, která je vyrobena z hliníku a vybavena dnem pokrytým vrstvou keramzitu. Vchod do budky je opatřen pruhem umělé trávy, aby se sokoli cítili co nejvíce v bezpečí. Budka je navíc ukotvena chemickou kotvou k podlaze prstence komína, což by mělo zajistit její stabilitu i při silném větru.

Z technického hlediska byl komín v dobrém stavu, takže samotný výstup a instalace nečinily žádné větší potíže. Nyní se však čeká na to, zda sokoli budku skutečně využijí. Podle odborníků totiž samec sokola obvykle připraví hnízdo, přinese do něj úlovek, a tím přiláká samici.

Sokolník pan Chrpa již před několika lety pozoroval, že sokoli na tomto komíně často posedávají, což zvyšuje šanci, že si nové hnízdiště oblíbí. Úspěšnost zahnízdění na komínech se podle ornitologů pohybuje kolem 80 procent.

Irena Benešová
Foto: Odbor správy majetku a investic

Zdroj: Listy Ašska

Autor: 3 Admin Článek může obsahovat komerční sdělení.

Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář