Aš: Vandalové poničili unikátní pomník Dr. Martina Luthera

0

vandalové, vandalismus, , město aš, pomník, policie, městská policie, luther


V minulých dnech došlo v Aši k rozsáhlému vandalismu, při kterém neznámí pachatelé poničili několik historických míst, včetně vzácného pomníku Dr. Martina Luthera. Pomník, který se nachází v těsném sousedství památníku evangelického kostela, je jediným svého druhu v České republice a byl odhalen v roce 1883 u příležitosti 400. výročí Lutherova narození.

Vandalové pomalovali bílou barvou nejen samotnou sochu a podstavec pomníku, ale i kamenné knihy, které tvoří součást monumentu. Poškozeny byly také části památníku evangelického kostela, včetně nadpraží oken.

Vandalové poničili také Jägerovy schody nacházející se vedle radnice a dlažbu vedoucí k přechodu na Goethovo náměstí. Další „malůvky“ jsou hlášeny i z jiných míst v Aši. Celou situaci nyní vyšetřuje městská policie.

Tomáš Čížek z městské policie v Aši k tomu uvedl: „Pověřil jsem hlídku, aby objela město a zdokumentovala škody. Pomocí kamerového systému se pokusíme pachatele identifikovat. Situaci následně vyhodnotíme a v případě, že nastane podezření ze spáchání trestného činu, předáme případ státní policii.“

Městská policie zároveň vyzývá občany, aby v případě jakýchkoliv informací, které by mohly vést k dopadení pachatelů, kontaktovali její pracovníky.

Irena Benešová

Zdroj: Listy Ašska


Autor: 3 Admin Článek může obsahovat komerční sdělení.

Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář