Cheb: Divadlo zakouší drsnou školu detektivky

0

zdch, západočeské divadlo, detektivka, marlow, premiéra, pozvánka, cheb, město cheb


Západočeské divadlo v Chebu uvádí jako první premiéru „Vzrušující sezóny“ poctu detektivním románům a noirovým filmům z pera Raymonda Chandlera Marlow v sobotu 26. října v 19 hodin.

Autoři Miroslav Ondra a Jiří Š Hájek nás přivádí do důvěrně známých hollywoodských kulis Los Angeles přelomu 30. a 40. let. 

Phil Marlowe, soukromý detektiv s vášní pro cigarety, whiskey, cynismus a spravedlnost, pátrá po nezvěstném pianistovi. Anebo je to všechno jinak?

Hra Marlow je poctou románům Raymonda Chandlera, stvořitele legendárního Marlowa, humorně si pohrává s prověřenými postupy a vžitými klišé detektivek drsné americké školy a noirového filmu. Stojí tu proti sobě čestný, i když životem pomačkaný detektiv Marlowe (Samuel Gonda) a král podsvětí Marriot (Pavel Marek), jehož gorily se bezostyšně procházejí po městě se samopaly v rukou. Do případu ztraceného pianisty (Jan Šťava) je zapleten nedůvěryhodný duchovní mistr (Pavel Richta) a cestu Marlowovi neustále kříží sadistický policejní poručík De Soto (Jiří Švec). 

Na rozdíl od dobových románů a filmů, kde světem hýbou muži a ženy užívají opium, zpívají, trápí se, nechají se zneužívat  a umírají, berou tvůrci inscenace v potaz emancipaci. V tomto příběhu si muži myslí, že ovládají prohnilý svět, ale za nitky ve skutečnosti tahají ženy. Marriot má starosti se svou krásnou promiskuitní manželkou Velmou (Pavla Jannišová), jeho mafiánské impérium ve skutečnosti ovládá jeho pravá ruka (Vladimíra Vítová), duchovní mistr má podezřele schopnou sekretářku (Radmila Urbanová) a sám Marlow má oporu v inteligentní a neohrožené novinářce Katty (Magdalena Hniličková), která toho ví mnohem víc než on. 

Scénograf Michal Spratek vybudoval na jevišti město, kde děj plynule přechází z temných doků do zářivého art deco baru, z jogínského ateliéru do ošuntělé kanceláře atd. Atmosféra černobílého noirového filmu je postavena na hře světla a stínu, průsvitech mezi žaluziemi, mřížemi kanálů a žebrovím lešenářských konstrukcí. 

Kostýmní výtvarnice Linda Holubová vychází z dobové estetiky Ameriky přelomu 30. a 40. let. V hlavní roli samozřejmě figuruje klobouk a kabát. 

Písně, které v inscenaci zazní jsou dobové hity, přetextované českými autory a upravené Jiřím Švecem pro živou kapelu Chandler’s Noir Club založenou přímo pro inscenaci Marlow. 

„Je poměrně chudý, jinak by vůbec nebyl detektivem. Je prostý, jinak by nemohl chodit mezi prosté lidi. Dokáže rozpoznat povahu druhých, jinak by se nevyznal ve svém řemesle. Od nikoho nepřijme nepoctivé peníze a od nikoho se nedá urážet, aniž by se patřičně chladně neohradil. Je vlk samotář a jeho hrdost tkví v tom, že s ním jednáte jako s hrdým člověkem, neboť víte, že by vás jinak mrzelo, že jste se s ním kdy setkali,“ říká o svém Philu Marlowovi jeho původní autor Raymond Chandler. A stejný je i chebský Marlow z pera Miroslava Ondry a Jiřího Š Hájka. 

Premiéra 26. října v 19 hodin, nejbližší reprízy 29. října v 17 h a 30. října v 19 h.

Vždy 60 min před začátkem pátrací zážitkový workshop pro diváky Detektivka, 30 min před začátkem dramaturgický úvod v kavárně Thálie.

Marie Nováková, dramaturgyně inscenace Marlow


Autor: 3 Admin Článek může obsahovat komerční sdělení.

Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář