Jak vytvořit krásný a přitom praktický obývací pokoj

0

obývák, obývací pokoj, domov, bydlení, nábytek


Pracuji jako bytová architektka a můžu říct, že jsem jedna z mála lidí, pro které je moje práce zároveň i koníčkem. Jsem ráda, že se při ní setkávám s různými lidmi, kteří prezentují různé názory, vybírám nábytek do obývacího pokoje a doplňky a neustále se vzdělávám. Jen musím říct, že některé jsou bohužel docela nesprávné a daný člověk si to uvědomí až v okamžiku, kdy má obývací pokoj (nebo jinou část příbytku) hotovou. Tedy aspoň za předpokladu, že si nenechají od někoho povolaného poradit.

Nežeňte se za dojmem jako zčasopisu. Raději tvořte prostor, ve kterém Vám bude příjemně

Moderní design interiérů a moderní nábytek mohou být krásné na pohled, ale opravdu se chcete v takovém prostředí pohybovat, hrát si s dětmi, nebo relaxovat večer u televize? Nehledě na využití prostoru, potřebu odkládacích prostor apod. Moderní design nemusí být na škodu, ale je třeba s ním pracovat a najít rozumný kompromis s ohledem na funkčnost a příjemný pocit. Osobně proto doporučuji spíše teplé materiály a barvy, které působí příjemně na psychiku a člověk má tendence se v takovém prostředí cítit při dlouhodobějším pobytu příjemněji než tam, kde vévodí moderní šedá barva, kov, sklo, případně beton. Stejně tak je důležitý výběr nábytku s přihlédnutím ke všem způsobům jeho využití. Většina lidí si při zkoušení sedací soupravy v obchodě na ni zkrátka klasicky sedne snohama na zemi. Ale přiznejte si- opravdu budete sedačku používat takto? Určitě ne. Většina z nás na ní bude buď ležet, nebo sedět s nohama nahoře. A podle toho je taky třeba ji vobchodě vyzkoušet.

Důležitý je nejen vzhled obývacího pokoje, ale také dostatečné úložné prostory

Elegance a čistota je základ dnešního moderního designu, ale Vy opravdu nepotřebujete prostor pro uložení nejrůznějších maličkostí? Minimálně v menších bytech a domech je každý kousek úložného prostoru třeba a proto je třeba dělat určité kompromisy i při nákupu nábytku do obývacího pokoje. Obývací stěna by měla tudíž nejen dobře vypadat, ale rovněž mít dostatek úložných prostor. Pro zútulnění nejen obývacího pokoje pak využijte různé přírodní a látkové doplňky jako jsou příjemné závěsy, větší koberec, nebo nejrůznější designové doplňky v přírodním vzhledu.


Autor: Radka Článek může obsahovat komerční sdělení.

Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář