Karlovy Vary a legenda o jejím založení

0

V srdci Evropy, v západních Čechách, mezi Krušnými horami a Slavkovským lesem, se ve 14. století často potuloval český král Karel IV. na koni Říká se, že jeho družina jednou náhodou objevila horký pramen, kterému císař brzy dal léčivé síly. Sám se o tom přesvědčil. Díky vodě z pramene uzdravil zraněnou nohu. Podle legendy postavil město kolem nádherného pramene, který díky jeho pramenům stále vzkvétá a těší se slávě daleko za hranicemi naší země.

Stitched Panorama

Vivat Karoli

Město bylo založeno ve druhé polovině 14. století za vlády krále Karla IV. Další výstavby a prosperity lázní se však dočkala až o 200 let později. V 17. století čelily Karlovy Vary obtížím spojeným s třicetiletou válkou a přírodními katastrofami. Město se však rychle vyrovnalo s následky přírodních katastrof a dokázalo pokračovat v rekreačním, architektonickém a kulturním rozvoji. Postupem času se lázně staly stále populárnějšími. K tomu významně přispěla i skutečnost, že se sem přišla zacházet bohatá šlechta. Nejvýznamnějším pacientem 18. století v Karlových Varech byl nepochybně ruský car Petr Veliký.

O vzhled města se starala hlavně secese z 19. století

S rozvojem resortu se začaly objevovat nové sociální a účelové budovy. Na začátku 18. století byl postaven první veřejný lázeňský dům (Mlýnské lázně) a barokní kostel sv. Marie Magdaléna. Další, zejména secesní výstavba, následovaly ve druhé polovině 19. století, kdy byly postaveny Mlýn a Kolonáda s horkými prameny, Císařské lázně nebo budova moderního divadla. Některé budovy byly financovány z výnosů z prodeje horkých pramenů solných nebo lázeňských poplatků, jiné velkorysými příspěvky zahraničních mecenášů.

Lázeňská sláva rostla díky návštěvám celebrit

Karlovy Vary se stále více stávají místem důležitých shromáždění. Letovisko navštívili vědecké, politické a umělecké osobnosti 19. století jako Beethoven, Franz Josef I., Dobrovský, Paganini, Chopin, Mozart, Gogol, Tyl, Barrande, Purkine, Freud a mnoho dalších. Na jméně téměř každého důležitého hosta je něco. Buď mu byl postaven pomník, nebo po něm byla pojmenována alespoň lesní stezka. Karlovy Vary jsou ale také oblíbené u moderních VIP. Pravidelně se zde objevují hvězdy jako Jude Law, Antonio Banderas, John Malkovich, Robert De Niro, Renee Zellweger a další.
Lázně si musely svou reputaci několikrát budovat téměř od nuly

Na počátku 20. století byly Karlovy Vary nejznámějším lázeňským městem v Evropě. Obě světové války však snížily účast na zlomek předválečného období. Po válce si Karlovy Vary dlouho neužily svobodu. V roce 1948 byly resortní zdroje a sanatoria znárodněny. Klientela byla omezena hlavně na občany zemí bývalého Sovětského svazu. Teprve po sametové revoluci (1989) se západní turisté začali vracet do Karlových Varů. Od té doby počet návštěvníků střediska opět vzrostl.


Autor: Dmitry Sokurenko Článek může obsahovat komerční sdělení.

Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář