Seminář pro učitele - dechaře v Základní umělecké škole Kynšperk nad Ohří

0

zuš kynšperk, hudební seminář, dechové nástroje


V úterý 10. 5. 2022 uspořádala naše škola ve spolupráci s Národním pedagogickým institutem ČR seminář pro učitele s názvem „Využití nových metod a forem ve výuce dechových nástrojů na ZUŠ“.

V úterý 10. 5. 2022 uspořádala naše škola ve spolupráci s Národním pedagogickým institutem ČR seminář pro učitele s názvem „Využití nových metod a forem ve výuce dechových nástrojů na ZUŠ“. Jádrem semináře byla praktická metodologie výuky hry na dechové nástroje specifikovaná pro osobité potřeby žáků v základní umělecké škole, příprava žáka na soutěž, příprava žáka na veřejná vystoupení, výběr vhodné instruktivní a přednesové literatury. Do programu byly efektivně zařazovány příklady dobré praxe lektora a účastníků kurzu se zaměřením na počátky výuky hry na dechové nástroje, na správné držení nástroje, na kvalitu prstové a dechové techniky. Zvláštním doplněním semináře byla diskuse o výběru vhodného nástroje a jeho příslušenství. (z anotace NPI)

V naší malé škole se sešlo na dvacet vyučujících z různých koutů karlovarského kraje. Lektor semináře Dalibor Bárta je bývalý kolega z naší školy a rád se do našich končin vrací. Zveme jej již pravidelně jako předsedu poroty okresního kola ve hře na dechové nástroje. Pan Bárta v současné době působí jako pedagog hry na klarinet v ZUŠ Třemošná a má velké úspěchy se svými žáky na celostátních soutěžích. Mimo svou pedagogickou práci působí jako dirigent v Divadle J. K. Tyla v Plzni. Také je aktivním hudebním skladatelem a spisovatelem. A právě jeho nakažlivý entuziasmus a mimořádné schopnosti byly důvodem, proč jsme právě jeho jako odborníka oslovili. A myslím, že volba byla skvělá. Učitelé, dle reakcí, byli ze společného setkání nadšeni. Přednáška byla velmi podnětná. Pozvali jsme i naše malé klarinetisty, na kterých lektor své praktiky a dovednosti pro lepší názornost předváděl. Po tomto zdařilém semináři bylo jasné, že se rozhodně nevidíme naposledy a rádi se opět společně brzy setkáme.

Za pořádající školu Alena Konečná – ředitelka ZUŠ Kynšperk nad Ohří


Autor: Alena Konečná Článek může obsahovat komerční sdělení.

Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář