2001 – Cheb: Odhalení pamětní desky spisovatele Luďka Šneppa (TV Západ)

Ve středu 11. dubna byla v chebské Šlikově ulici odhalena pamětní deska spisovatele Luďka Šneppa, a to u příležitosti 2. výročí jeho smrti. Slavnostního aktu se zúčastnila také vdova po spisovateli Libuše, která do Chebu přicestovala až ze svého současného bydliště ve vzdálené Kanadě. Šneppův život a tvorba byly úzce spjaty se západočeským pohraničím i samotným městem Cheb.

dezinfekce

„Jsem velmi rád, že město Cheb nezapomnělo na Luďka Šneppa, i když tu není rodákem. Přišel sem, myslím jako 28letý, a žil zde 18 důležitých a šťastných let. Důležitých proto, že tady začal psát, zde se stal spisovatelem,“ uvedl předseda Obce spisovatelů Antonín Jelínek. 

Mezi nejznámější díla Luďka Šneppa patří román Klopýtání po bouři, v němž je autenticky popsána doba poválečného osidlování pohraničí, která byla plná lidských tragédií, či přímo do samotného Chebu situovaný román Pláňata. Všechny spisovatelovy knihy se dočkaly vydání v průběhu poměrně liberálních 60. let minulého století. 

„V první řadě, on nepodléhal politické poptávce, tzn., že nepsal to, co si přáli soudruzi z Ústředního výboru. To je ten zásadní rozdíl. A již jeho vyřčení skutečné pravdy, za nás zásadní rozpor s tehdejším systémem. V tom je tedy jeho neopakovatelná jedinečnost,“ sdělil spisovatel a přítel Luďka Šneppa Václav Jiřík.  

Po sovětské okupaci se stal Luděk Šnepp terčem řady normalizačních výpadů a proto se rozhodl i s rodinou emigrovat do Kanady, kde žil až do své smrti. Ještě předtím ale stihl v průběhu 90. let město Cheb dvakrát navštívit. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy