2002 – Cheb: Devátý Kýbl vynesl 10 litrů akademické krve (TV Západ)

Dvacet studentů Ekonomické fakulty Západočeské univerzity v Chebu, z toho 7 poprvé v životě, darovalo v pondělí 1. prosince místní Transfuzní stanici zhruba 10 litrů krve. Tradiční studentská akce nazvaná Kýbl akademické krve se zde konala již po devatenácté.

dezinfekce

"Vznikal v tuhle dobu počátkem prosince v roce 1993, kdy jsme si se studenty řekli při nově zrozeném předmětu Propagace, jak ten předmět využít pro nějakou praxi, tak jsme to chtěli zkusit jestli se nám povede sehnat a rozjet tuto akci jako darování krve," přiblížil pedagog FEK a organizátor akce Libor Michalák. 

Účast byla tentokrát menší, než v minulosti, protože asi 20 původně přihlášených studentů třetího ročníku psalo v tento den zápočtový test. Ale ani oni si možnost darovat nejcennější tekutinu nenechají ujít a odběr absolvují v příštích týdnech. Mezi přítomnými se naopak objevilo dokonce několik bývalých studentů školy. 

"Z toho mám obrovskou radost, protože jsou tady dneska k odběru tři lidé, kteří k nám chodili před 6 – 8 lety a jedna dívenka dokonce přijela až z Poděbrad darovat krev, takže je to obdivuhodné," prozradil vysokoškolský pedagog. 

Každý z účastníku studentského darování krve dostal tradiční upomínku v podobě grafického listu. Tentokrát se jednalo o slepotisk od pražského scénografa a výtvarníka Waldemara Sokola. 

"A už mám domluvenou výtvarnici na ten květnový, jubilejní 20. Kýbl a bude to grafička Magda Křesťanová, manželka Rudolfa Křesťana. Čili, kdo rád čte fejetony Rudolfa Křesťana, tak všechny jeho knížky jeho manželka ilustrovala, tak v tom duchu očekávám nějaký obrázek pro květen," dodal Michalák. 

V průběhu devíti let pořádání Kýblů akademické krve se celkově podařilo uskutečnit 652 odběrů, studenti tedy darovali přes 300 litrů nejcennější tekutiny. Dvě stě třicet pět z nich se přitom v rámci této akce konané vždy počátkem května a prosince rozhodlo k dárcovství poprvé v životě. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy