2002 – Cheb: Hrad chce na seznam Národních kulturních památek (TV Západ)

Na seznamu pěti historických objektů z Karlovarského kraje, o jejíž vyhlášení Národní kulturní památkou chce Ministerstvo a následně Vládu (ČR) zažádat Krajský úřad, nechybí ani chebský hrad. Tento krok by měl významně podpořit úsilí zdejší radnice, která se o získání národního statutu pro tuto významnou románskou památku snaží již delší dobu.

dezinfekce

Město se chce v budoucnu totiž pokusit o zapsání hradu na seznam památek chráněných UNESCO, což je podmíněno tím, aby byl nejprve prohlášen památkou národní. 

"Prakticky jsme před takovou kompletizací. Dáváme dohromady všechny ty materiály, které už jsou. A jsme schopni v horizontu několika dní tuto žádost předložit. Takže my to máme za sebou a určitě to pošleme. My jsme se tam dohodli i s Krajem, že to pošleme sami jako město a zároveň tu kopii dostane i Kraj a pošle to Kraj souhrnně všech těch pět," vysvětlil postup místostarosta Chebu Petr Jakš.  

Vyhlášení chebského hradu Národní kulturní památkou by kromě samotného prestižního statutu znamenalo řadu dalších, praktických výhod. 

"Je tam lepší přístup k penězům. Jak z naší, tak z té strany evropských peněz, protože ta Národní kulturní památka má určitý zvuk a budou na to lépe slyšet ty orgány, které ty peníze poskytují," dodal Jakš. 

Karlovarský krajský úřad se vedle chebského hradu bude snažit statut Národní kulturní památky získat také například pro hrad v Lokti, či kláštery v Teplé a Chlumu sv. Maří. Na území Karlovarského kraje se totiž v současné době nachází procentuálně na počet obyvatel nejméně Národních kulturních památek z celé republiky. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy