2002 – Cheb: Hrad zahájil sezonu, jedná se o zakrytí paláce (TV Západ)

Několik set návštěvníků zavítalo poslední březnový den na chebský hrad, který se stal dějištěm již tradiční akce nazvané Otevírání hradu. Roli průvodce slavnostním zahájením turistické sezony na sebe tentokrát vzala skupina historického a divadelního šermu Rectus, jejíž členové také od starosty města převzali přes zimu uschovaný klíč od této významné románské památky.

dezinfekce

"Začínáme věnovat chebskému hradu pozornost, protože je nejvýznamnější památkou v Chebu. Oni si to lidé neuvědomují, považují Špalíček – on je také symbolem města – ale právě chebský hrad je tím nejcennějším, co z historie v Chebu máme," uvedl po zahájení akce starosta Chebu Václav Jakl. 

Pro návštěvníky hradu je letos v rámci prohlídky připravena například expozice nazvaná Z archeologických průzkumů na Chebsku, v kasematech si pak mohou prohlédnout stálou výstavu chebského kamnářství. 

Až od května bude naopak veřejnosti zpřístupněná cenná románsko-gotická kaple, která je již od loňského roku v rukou restaurátorů. Do budoucna by se měly stavebních úprav dočkat také zbytky císařského paláce, o jejíž možném zastřešení se v současné době vede odborná diskuse. 

"My z taktických důvodů už neříkáme zastřešení, říkáme zákryt. Ono to je trochu něco jiného. Jde nám o to, aby ta románský část hradu, ta velmi cenná, tak aby se dochovala, tak jsme přesvědčeni, že tím zakrytím nějakou střechou, že by byl hrad, ten palác nejlépe chráněn. Takže o to asi jde. Nemělo by dojít k tomu, aby ty chatrné zbytky, které jsou, aby byly nějak poškozeny, tzn. nesmí být nějak zatíženy, takže zakrytí na nějaké samonosné konstrukci – taková je úvaha. Zatím to ještě není schváleno, není to ve fázi, že bych mohl říci, že to takto bude, ale je to určitý záměr," vysvětlil Jakl. 

Hrad bude nyní pro veřejnost otevřen denně mimo pondělí vždy od 9 -12 a od 13 – 16 hodin, a to až do konce října, kdy bude turistická sezona zakončena. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy