2002 – Cheb: Stavební inženýr začal tvořit po operaci a nyní vystavuje (TV Západ)

Právě v těchto dnech je v chebské Galerii Růžový kopeček k vidění výstava uměleckých děl německého autora Karlhanse Bergauera nazvaná Kaleidoskop současnosti.

dezinfekce

Jedenasedmdesátiletý stavební inženýr žijící v nedalekém Waldsassenu byl dlouhá léta znám především jako mecenáš nejrůznějších uměleckých projektů a k vlastní tvorbě se dostal teprve před několika lety. 

"Před pěti lety jsem prodělal těžkou srdeční operaci. Součástí pooperační léčby na klinice v Rehau pak byla také tzv. výtvarná terapie, díky které jsem se k malování a tvorbě keramiky vlastně dostal," popsal prvotní impuls své tvorby Karlhans Bergauer. 

Od té doby autor každoročně tráví 4 – 6 týdnů na akademických kurzech, kde se pod vedením známých kumštýřů umělecky dále vzdělává. Ve své tvorbě se věnuje malbě akrylovými barvami na plátno i papír. Akvarelům, umělecké keramice a sochařství orientovanému na práci s ocelí. 

"V poslední době jsem se také začal zabývat tvorbou uměleckých předmětů ze skla. Pravidelně proto jezdím do sklářské huti, je to v Novém Boru, kde se můžu v práci se sklem zdokonalovat a kde jsem také našel řadu dobrých přátel," přiblížil svou současnou tvorbu Bergauer. 

Výstava Karlhanse Bergauera nazvaná Kaleidoskop současnosti bude v Galerii Růžový kopeček probíhat až do 6. června.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy