2002 – Cheb: Studenti absolvovali již 600 bezplatných odběrů krve (TV Západ)

Již osmý Kýbl akademické krve darovali 23. dubna na chebské transfuzní stanici studenti místní Ekonomické fakulty Západočeské univerzity. Tentokrát se této tradiční akce zúčastnilo 45 studentů, z nichž 13 darovalo krev vůbec poprvé.

dezinfekce

"Ta tradice vznikla v roce 1993, kdy jsem dostal za úkol na fakultě vybudovat předmět Propagace, marketingová komunikace a přemýšlel jsem, jak bychom mohli ten předmět zviditelnit pro veřejnost, a protože jsme si netroufali dělat návrhy se studenty na reklamní kampaně pro firmy, tak jsem si říkal, že bude vhodnější to udělat v rámci Public relations - prosazovat dobré jméno nově vzniklé školy do veřejnosti přes nějakou bohulibou činnost a napadla mě ta krev," popsal organizátor akce a vysokoškolský pedagog Libor Michalák.

Prvního ročníku se tehdy zúčastnilo 30 studentů, kteří darovali celkem 15 litrů nejcennější tekutiny. Díky tomu, že toto množství krve naplní kýbl klasické velikosti byl na světě název dnes již tradiční akce. Výjimečností nynějšího, osmnáctého, ročníku Kýble akademické krve byl 600. studentský odběr uskutečněný v rámci tohoto projektu. Jubilejní odběr připadl na studentku Lucii Hauserovou, která se navíc rozhodla krev darovat poprvé v životě. 

"Tak zaprvé ta představa, že bych mohla překonat sama sebe, ten strach a zadruhé vím, jak je dost důležité když někdo dostane tu moji krev. Z vlastní zkušenosti," popsal svou motivaci jít darovat krev studentka. 

Od 10. ročníku dostávají studenti, jako určité poděkování za svůj ušlechtilý čin, drobné výtvarné dílo v podobě grafického listu, jehož autorem bývá některý z našich předních výtvarníků. Výjimkou nebyl pochopitelně ani ročník letošní. 

"Dneska grafický listu udělala pro studenty pražská malířka a ilustrátorka Inka Delevová. Druhého května bude mít vernisáž své výstavy v Muzeu ve Františkových Lázních, takže jsem studenty pozval, aby se přišli podívat na výtvarnici, která jim udělala. A potom tím, že byl dnes 600. odběr, jubilejní, tak nám karlovarský keramik Michal Špora malé keramické kyblíky," dodal Michalák. 

V rámci dosavadních 18 ročníků této akce, která se koná vždy dvakrát do roka, v čase májovém a mikulášském, bylo uskutečněno již 631 odběrů, přičemž 226 studentů krev při akademickém kýblu darovalo poprvé. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy