2002 – Cheb: V GVU vystavuje surrealistka Alena Nádvorníková (TV Západ)

V chebské Galerii výtvarného umění je v těchto dnech k vidění výstava surrealistické malířky, básnířky a teoretičky umění Aleny Nádvorníkové.

dezinfekce

"Patří, spolu například s Janem Švankmajerem, Evou Švankmajerovou, Martinem Stejskalem či slovenským malířem Karolem Bardonem, k představitelům surrealistické skupiny v Československu, která svou tvorbou navazuje kontinuálně na tvorbu skupiny surrealistů České republiky z poloviny 30. let. Jejich představiteli hlavními byli bezesporu Jindřich Štýrský, Toyen, Makovský a podobně," přiblížil autorku Jiří Gordon z GVU Cheb. 

Výstava nazvaná Děje představuje tvorbu Aleny Nádvorníkové z období od 70. let minulého století do současnosti. Kolekce zhruba stovky autorčiných výtvarných děl obsahuje například interpretované tušové kresby, pastely, výtvarně zpracované básnické texty nazývané kresbobásně nebo automatické kresby. 

"Ta automatická kresba je v podstatě taková typická disciplína pro surrealismus, vychází z momentálního duševního vyjádření toho autora bez předchozího konceptu," dodal Gordon. 

Výstava, jejíž návštěvníci mají možnost se prostřednictvím řady vystavených publikací seznámit také s autorčinou teoretickou a básnickou tvorbou, bude v chebské Galerii výtvarného umění probíhat až do 8. prosince. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy