2002 – Cheb: Ve vědomostním kvízu zvítězili žáci 2. ZŠ (TV Západ)

Žáci chebských základních škol se 8. dubna v prostorách Západočeského divadla utkali v oblastním kole vědomostní soutěže nazvané Paragraf 11:55 s podtitulem Je za pět minut 12 pro dodržování zákonů.

dezinfekce

Hlavní cílem tohoto projektu, jehož pilotní ročník proběhl vloni na území jihočeského a severomoravského kraje, je podpora právního vědomí mladých lidí a dětí.

"Je zaměřena na podporu zákona č. 37 zejména, a to je zákon, který posouvá hranici pro prodej tabákových výrobků z 16 na 18 let," přiblížila smysl akce Svatava Švohlíková, organizátorka soutěže. 

Iniciátorem soutěže, určené dětem ve věku od 11 do 15 let je společenství nazvané Aliance Zákon 18, které vzniklo v roce 1999. V řadách tohoto uskupení se tehdy sdružili poslanci a senátoři, kteří se o prosazení novely zákona zvyšující věkový limit pro prodej tabákových výrobků na 18 let nejvíce zasadili a nyní se nejrůznějšími prostředky snaží dosáhnout toho, aby novela byla v praxi také důsledně dodržována. 

Jedním z těchto kroků je rovněž projekt soutěže Paragraf 11:55, jejímž základem je vědomostní kvíz, který má prověřit, jak mladí lidé znají zákony. 

"Ale také se snaží zeptat na jejich názory. Je tam část, která se ptá soutěžících – je toto porušením zákona nebo není? Takže se k nim obrací jako k myslícím lidem. Pak je tam další část, kde se snaží podnítit jejich vlastní názory na zákony a to je – kdybys byl starostou, jaký zákon bys pro své město udělal?" popsala Švohlíková. 

Vavřín vítězství si z chebského oblastního kola soutěže nakonec odnesli žáci 2. základní školy v Májové ulici, kteří až v dramatickém doplňkovém vědomostním rozstřelu odsunuli na druhé místo družstvo 3. základní školy na Zlatém vrchu. Třetí stupínek si pak vybojovaly děti reprezentující 5. základní v ulici Matěje Kopeckého. 

Vítězný tým navíc postoupil do krajského kola, které uskuteční koncem dubna v Ostrově nad Ohří a jehož vítěz se na půdě Senátu utká v celorepublikovém finále s lídrem jihomoravského kraje, tedy druhého regionu kde letos soutěž probíhá. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy