2002 – Cheb: Výročí osvobození si připomněli i vojáci několika armád (TV Západ)

Sedmapadesáté výročí osvobození Chebu si v sobotu 27. dubna připomněli pietním aktem u pomníku padlým americkým vojákům občané města. Slavnostního shromáždění se vedle zástupců města, politických stran a řady dalších organizací, zúčastnili také představitelé Karlovarského kraje.

dezinfekce

"Dovolte, abych vyjádřil úctu těm, kdo přinesli svobodu a ukončili válečné utrpení. Ať již to byli, jako zde v Chebu, Plzni či v Karlových Varech Američané nebo Sověti. Bez ohledu na to, co všechno po II. světové válce následovalo, tito vojáci nasazovali své životy, aby uchovali naše. Za to jim patří náš dík," uvedl mimo jiné Josef Pavel, hejtman Karlovarského kraje. 

Starosta Václav Jakl při této příležitosti připomenul skutečnost, že ačkoliv se před rokem 1989 žádní oficiální oslavy osvobození Chebu vojsky americké 97. pěší divize nekonaly, občané města na své osvoboditele přesto nikdy nezapomněli. 

"Před 55 lety, v roce 1947 postavili Chebané právě na tomto místě pomník americkým osvoboditelům. Bohužel již o 4 roky později, v roce 1951 byl tento pomník odstraněn. Nastalo období komunistické totality. O osvobození Chebu Američany se oficiálně mlčelo, vzpomínka na ně ale přežívala dále," dodal ve své řeči starosta Chebu Václav Jakl. 

Věnce a kytice k pomníku americkým vojákům, kteří při osvobozování Chebu položili své životy, přinesli také vojáci americké, ruské, ukrajinské či německé armády, kteří se v době konání oslav účastnili mezinárodních střeleckých závodů v nedalekém Dolním Žandově. Zástupce vojenského atašé velvyslanectví Spojených států v Praze Larry Frost vyjádřil ve svém projevu překvapení nad tím, kolik obyvatel města si oslovu osvobození připomnělo vyvěšením amerických vlajek na svých domech. 

"Jsem rád, že je tomu tak, protože je vidět, že i když obě země leží velice daleko od sebe, lidé v nich si přesto nejsou vzdálení," poděkoval Frost. 

Účastníci slavnostního shromáždění se pak z Městských sadů přesunuli k památníku americkým vojákům na Ypsilonce a poté k pomníku obětem II. světové války z řad občanů bývalého Sovětského svazu, kde byla pietní vzpomínka ukončena.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy