2002 – Cheb: Výstava Krev Chebu představuje vize okolí řeky (TV Západ)

V prostorách chebského muzea byla 15. března zahájena výstava nazvaná Krev Chebu, v jejímž rámci je veřejnosti prezentován rozsáhlý projekt studie revitalizace Poohří vypracovaný architekti Ateliéru 69. Tento koncepční materiál se zabývá vztahem mezi městem Cheb a řekou Ohře.

dezinfekce

Expozice veřejnosti nabízí k posouzení nejrůznější vize dalšího rozvoje území v okolí řeky, která je podle architektů v názvu výstavy zmíněnou krví města. 

"Protože sami cítíme všichni, že ten současný stav je neuspokojivý. Proč se za něj stydět a nic nepodniknout, nic nedělat?" definoval hlavní otázku architekt Jaroslav Wertig z Ateliéru 69. 

Výstava, kterou slavnostně zahájila známá šansoniérka Hana Hegerová a chebský starosta Václav Jakl, představuje studii revitalizace Poohří pro veřejnost zajímavou formou. Jednotlivé vize jsou totiž prezentovány prostřednictvím koláží a snímků, na kterých jsou konkrétní místa zachycena tak, jak vypadala v minulosti, kdy Poohří bylo vyhledávanou odpočinkovou a výletní zónou, jak vypadají v současnosti, a taky jak by také podle mínění architektů mohly vypadat do budoucna. 

"Ta revitalizace byla ohraničena Skalkou a přilehlými břehy. Pak pojala průtok městem, tzn. zahrnuli jsme tam Břehnický potok, louky pod Šancemi, dotyk s Koželužskou ulicí a s městskou památkovou rezervací, Hilárii, břehy pod Zlatým vrchem a oblast za viaduktem Jodok a návaznost na Františkovy Lázně," přiblížil lokality Wertig. 

Představovaná studie je v rámci republiky ojedinělým projektem, na jehož vypracování se podílel tým specialistů zastoupený například architekty, krajináři, sociologem, ekologem, ekonomem či dopravním inženýrem. 

Za nejzásadnější problémy tohoto území studie považuje vedle špatné dopravní infrastruktury a majetkoprávních poměrů, také kontaminaci prostředí nevhodnými aktivitami, které do tohoto území příliš nezapadají. Projekt proto počítá například s přemístěním tenisových kurtů a fotbalového stadionu u vhodnějšího prostoru Břehnického potoka nebo s odstraněním garáží v lokalitě Hilárie a některých zahrádek v těsné blízkosti řeky. 

Tvůrci studie ale počítají s tím, že některé jejich záměry vyvolají negativní reakce části veřejnosti a jejich uvedení v život bude tudíž obtížné. 

"My jsme připraveni na to, že ne všechny ty vize se budou realizovat, zůstanou pouze vizemi. Přesto si myslíme, že jsou důležité a jsme připraveni na to, že pokud by se měly realizovat, tak budou kontroverzní, narazí na odpor nějakých skupin, například sportovců, zahrádkářů, majitelů garáží," vypočítal možné protesty Wertig. 

Součástí výstavy Krev Chebu bude také veřejná diskuse na téma revitalizace Poohří, která se v muzejní kavárně uskuteční 9. dubna od 18 hodin. Samotná výstava pak potrvá do poloviny dubna a hned po jejím ukončení by měl být v muzeu představen další významný projekt týkající se tohoto území, a to plán Zahradní a krajinné výstavy, kterou v roce 2006 společně uspořádají města Cheb a Marktredwitz. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy