2002 – Sokolov: Město půjčí miliony skládkové společnosti (TV Západ)

Sokolovská radnice poskytne skládkové společnosti Sater, v níž má město 19% podíl, půjčku na vybudování nové kazety pro ukládání komunálního odpadu. Kapacita skládky Sater je totiž v současné době v podstatě zaplněna a nová kazety umožní ukládání odpadů na další zhruba 4 roky.

dezinfekce

Vybudování další kazety a nákup nového kompaktoru přijdou přibližně na 14 milionů korun. Sokolov přitom Sateru půjčí 2,85 milionu korun, což je částka vyplývající z výše jeho obchodního podílu ve společnosti. O zbývající prostředky se pak podělí další spoluvlastníci, kterými jsou Chodov, Vintířov a společnost Sokolovská uhelná. Úrok z poskytnuté půjčky bude přitom stanoven pevnou sazbou ve výši 6,3 % při době splatnosti 3 roky. 

"Úrok 6,3 procent se nám jeví jako poměrně rozumný. My běžným ukládáním finančním prostředkům tuto částku nedocilujeme, takže si myslíme, že to není nevýhodné, ani pro město, ani pro Sater samotný," komentoval půjčku starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Sokolovská radnice předpokládá, že by společnost Sater, provozující skládku komunálního odpadu na výsypce nedaleko Vintířova, neměla mít se splácením půjčky problémy. Hospodaření firmy totiž již v loňském roce skončilo ziskem. 

"Vzhledem k tomu, že jsme učinili určitá úsporná opatření, že do budoucna výdělečný bude. Znovu opakuji, že bych nedoporučoval Zastupitelstvu, aby vůbec kupovalo ten obchodní podíl, aby půjčovalo nějaké peníze, kdybych byl přesvědčen o tom, že ta skládka nemá šanci uspět," dodal Jakobec. 

Budoucnost skládky, která byla vybudována v roce 1996 nákladem zhruba 45 milionů korun, byla přitom před nedávnem dosti nejasná. Bývalý francouzský majoritní vlastník společnosti Sater se totiž v loňském roce rozhodl ukončit veškeré podnikatelské aktivity v České republice a zbývající spoluvlastníci proto pak museli odkoupit jeho obchodní podíl. Město Sokolov například navýšilo svůj podíl v Sateru z dřívějších šesti na 19 procent, za což zaplatilo téměř 2 miliony korun.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy