2002 – Sokolov: Počet přestupků obrovsky narostl (TV Západ)

Rok od roku musí přestupkové komise při sokolovské radnici řešit více případů. Obrovským tempem roste především počet přestupků proti občanskému soužití, tedy například sousedských a manželských sporů.

dezinfekce

Takovýchto přestupků evidovala radnice jen za prvních pět měsíců letošního roku 138, což je téměř stejný počet jako za celý loňský rok. Citelný nárůst byl zaznamenán rovněž u majetkoprávních přestupků, k čemuž přispěla zejména nedávná změna zákona. 

Zatímco do konce loňského roku byl za přestupek považován čin, kdy nevznikla škoda vyšší než 2 tisíce korun, od letoška došlo k posunutí této hranice až na 5 tisíc. 

"Nás to stojí energie spousta, nestačí počet pracovníků, který tam dnes je. Navíc přibude ještě agenda z "Okresu" od 1. ledna, související z dopravními přestupky, takže je jasné, že budeme muset zvednout počet pracovníků u nás na Odboru vnitřních věcí," popsal situaci starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Mezi třemi stovkami přestupků, které byly v Sokolově spáchány od počátku letošního roku, figurují na prvním  místě krádeže s počtem 102 případů, těsně následované 85 rvačkami. Pouze o něco méně přestupků pak nahlásili občané, které někdo nadávkou urazil na cti. 

"Každopádně trošku máme pocit, že stoupá i agresivita a drzost některých pachatelů těchto přestupků. A to je vidět, nakonec. Ale otázkou je, nakolik je to dáno tím, že jsou lidi na sebe více zlí a nakolik je to dáno tím, že naopak ti submisivní typy, že se dokáží více bránit, než dříve," nabídl dvojí možnost Jakobec. 

Trend neustále rostoucího počtu přestupků přináší obrovské potíže příslušným úředníkům radnice, kteří je nestíhají vyšetřovat a řešit. Do konce letošního května se jim podařilo projednat pouze necelých 100 z 250 nahlášených případů. Řada přestupků se navíc špatně prokazuje a uměním také někdy bývá doručit lidem předvolání, aby se s projednáváním případu vůbec mohlo začít.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy