2002 – Sokolov: Vznikla nová široká koalice, má 21 z 27 hlasů (TV Západ)

Naprosto rozdílně dopadly volby starostů v Sokolově a Chebu. Zatímco sokolovské Zastupitelstvo zvolilo výraznou většinou staronovým starostou Karla Jakobce, v Chebu se v prvním kole vybrat prvního muže města nepodařilo.

dezinfekce

Pro leadera Občanských demokratů Karla Jakobce zvedlo při veřejné volbě v sokolovském divadle ruku 21 z 27 členů nového Zastupitelstva. V Sokolově tak bude příští 4 roky vládnout široká koalice bez účasti komunistů. 

"Máme rozdělané některé veliké akce, kupříkladu dokončení rekonstrukce klášterního kostela, inženýrských sítí v oblasti Husitská – Vítězná, čili tyto dvě akce, které budou stát v konečném důsledku několik desítek milionů korun, musíme dokončit. A v druhé polovině volebního období se budeme věnovat spíše rozvoji sportu a kultury," uvedl podruhé zvolený starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Nově ale došlo v Sokolově k navýšení počtu místostarostů z dosavadních dvou na tři. Staronovou tváří ve vedení města je Jaromír Dvořák z volebního uskupení Radnice středu, který v hlasování získal post prvního místostarosty.

"Moje priority, ale jak jsem si přečetl programy ostatních politických stran, tak jsou to i jejich, tak se například shodneme, že v příštích čtyřech letech se budeme snažit opravit věžové domy," vypíchl ze společných cílů Jaromír Dvořák. 

Výrazně posílili svůj vliv sokolovští sociální demokraté, kteří obsadili zbývající dva posty místostarostů. Druhým místostarostou se stal Zdeněk Berka a novým, neuvolněným místostarostou Rudolf Macháček, který bude na radnici docházet pouze v úřední dny. 

"Uvidíme, jestli bude potřeba dál jeho úvazek dále navyšovat, protože přechodem některých kompetencí Okresního úřadu pod Městský úřad Sokolov se výrazně zvýší počet pracovníků z nynějších téměř 90 na přibližně 210, což tuto situaci by dva místostarostové nezvládli," vysvětlil Jakobec. 

V devítičlenné městské Radě si koalice rozdělila místa tímto způsobem: ODS a ČSSD po třech, Radnice středu dvě a Strana Zelených jedno. V městském Zastupitelstvu mají nejvíce křesel, a to sedm, ve volbách nejúspěšnější Občanští demokraté. Zastupiteli za ODS jsou Karel Jakobec, Václav Dobřemysl, Zdeňka Franková, Květoslava Nová, Miroslav Petr, Anna Fábiková a Marek Kříž. 

Opoziční KSČM má v Zastupitelstvu 6 členů. Alexandra Martince, Evu Valjentovou, Vladislava Mrázka, Miloslava Tuška, Alžbětu Čermákovou a Alexandra Fazekaše. Stejný počet zastupitelských postů i třetí nejúspěšnější sociální demokracie. Ti reprezentují Rudolf Macháček, Josef Novotný, František Škarda, Zdeněk Berka, Jan Šíma a Jiří Pöpperl.

Volební uskupení Radnice středu má v novém Zastupitelstvu 4 členy, Jaromíra Dvořáka, Luboše Vaňka, Andreu Garhoferovou a Iva Záleského. Tři zastupitelské posty získala Strana Zelených, kterou reprezentují Alena Tichá, Jiří Rohan a Vojtěch Čertík. Poslední sedmadvacáté místo v Zastupitelstvu pak patří Unii svobody, kterou zde zastupuje Ivan Pázral. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy