2003 – Cheb: Muzeum si výstavou připomíná výročí 130. let (TV Západ)

Chebské muzeum si v těchto dnech připomíná sto třicáté výročí svého založení. Při této příležitosti zde probíhá výstava nazvaná Deset obrazů ze života chebského muzea.

dezinfekce

Vznik chebského muzea lze časově zařadit do vlny zakládání českých vlastivědných muzeí v sedmdesátých a osmdesátých letech 19. Století. Pro výstavní potřeby byl tehdy Radou Chebu vybrán městský dům, ve kterém byl v roce 634 zavražděn Albrecht z Valdštejna a který je sídlem muzea dodnes.

"Cheb byl velmi vyspělé kulturně historické město a ty snahy už byly dlouhodobé. Muzeum bylo v Chebu založeno v roce 1873 - 27. ledna. Proto si také to výročí připomínáme. Na 28. Řádném zasedání radnice chebská radnice odsouhlasila založení muzea. Tomuto založení předcházely snahy zakladatele muzea Georga Schmidta zhruba tak 5 let. V roce 1871 se zde konala jubilejní výstava a už na této výstavě byly vystaveny některé předměty, které se staly později součástí prvních sbírek chebského muzea," přiblížila ředitelka muzea Eva Dittertová. 

Veřejnosti bylo pak muzeum zpřístupněno v květnu roku 1874. V té době mělo k dispozici necelých dva tisíce sbírkových předmětů. V současnosti je to přitom již téměř padesátkrát více. Výstava "10 obrazů ze života chebského muzea", která byla připravena ve spolupráci se Státním okresním archivem, je věnována deseti osobnostem, které se nejvýrazněji zapsaly do dějin zdejšího muzejnictví a archivářství.

"První osobností, která je na té výstavě zmiňována, je osoba posledního chebského kata Karla Hussa, který v průběhu svého života se intenzivně věnoval vlastivědnému badatelství a sběratelství, a to tak jak z historie, tak se věnoval sběru předmětů, o kterých se domníval, že vlastně za krátkou dobu mohou naprosto zmizet a že by bylo dobře, kdyby lidé do budoucna o nich něco věděli. Ale věnoval se stejně neztenčenou měrou i chebské přírodě. Takže on byl třeba výborný mineralog," uvedla kurátorka výstavy Iva Votroubková. 

Návštěvníci výstavy se mohou postupně seznámit s osobnostmi ředitelů a správců chebského muzea a archivu, například zakladatelem a duchovním otcem muzea Georgem Schmidtem, Vincencem Preklem nebo prvním vědeckým historiografem Chebu, Heinrichem Gradlem.

"A závěr té výstavy je vlastně někdy na hranici let 1948 – 1954, takže se návštěvníci dozvědí mnoho zajímavého i o posledním německém správci muzea, doktoru Herbertu Sturmovi a o jeho prvních českých nástupcích. To je o paní doktorce Miře Mladějovské a o panu Janu Kubínovi, kteří vlastně stáli u začátku poválečné historie muzea v Chebu," dodala Votroubková. 

Výstava "10 obrazů ze života chebského muzea" bude v jeho prostorách k vidění až do 13. dubna.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy