2003 – Cheb: Nájemné v nebytových prostorách se letos nezvýší (TV Západ)

Nájemné v nebytových prostorách města Chebu se nebude v letošním roce zvyšovat. Městská Rada takto rozhodla především s ohledem na loňskou nízkou míru inflace, která dosáhla hodnoty pouze 1,8 procenta.

dezinfekce

Nárůst nájmů by byl v důsledku takto nízkého povoleného koeficientu naprosto minimální a zřejmě by ani nepokryl administrativní náklady s tím spojené.

"No tak jaké k tomu byly důvody? Za prvé inflace. Nebyla tak veliká. A za druhé si myslím, že kdybychom ještě v této situaci pro naše soukromníky zvyšovali nájemné, takže bychom jim opravdu hodně pomohli," uvedl v nadsázce starosta Chebu Jan Svoboda. 

Tabulkové sazby za pronájem městských nebytových prostorů se tak za poslední čtyři roky zvýšily pouze jednou, a to v loňském roce o 4,7 desetin procenta.

"Jinak veškeré prostory jsou rozděleny podle tzv. lokalit atraktivity. Ty lokality jsou tři. Jedna je náměstí a třída Svobody, druhé jsou přilehlé komunikace a křižovatky a další je ten zbytek a dále soud. Dále je to nájemné diferencované podle druhu činností, které tam probíhají. A ty rozdíly ve výši nájemného pro jednotlivé druhy činností jsou poměrně značné," přiblížil starosta. 

Atraktivní nebytové prostory městská Rada ale v posledních letech přiděluje na základě výběrového řízení. Jedním z kritérií, v mnoha případech rozhodujícím, je nabídnutá cena za pronájem, která je většinou podstatně vyšší než tabulkové sazby stanovené městem.

"Ale obávám se, že do budoucna budeme mít i problém tyto prostory prostě udat," varoval Jan Svoboda. 

Zvýšené tabulkové nájemné se tak týká především kancelářských prostorů. Platí ho přitom například neziskové organizace nebo nájemci, kteří uzavřeli smlouvu ještě před zavedením výběrových řízení. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy