2003 – Cheb: V Galerii U kamene vystavují díla Svolinského (TV Západ)

V chebské Galerii U kamene je v těchto dnech k vidění dosud méně známá část díla jedné z nejvýraznějších osobností českého výtvarného umění dvacátého století Karla Svolinského.

dezinfekce

Unikátní výstava poprvé veřejnosti představuje drobnější Svolinského práce, a to například jednoduché kresby, litografie a tuše, pozvánky, obálky prvního dne, exlibris, menší tisky nebo oleje.

"Pro mě tato výstava potvrzuje jeho očištění od takového zvláštního nánosu dojmu, že Svolinský byl typický představitel komunistického režimu a každý, kdo sem přijde na tu výstavu, která se jmenuje Půst a poběží tady do poloviny dubna, se asi možná i podiví nad tím, kolik energie věnoval katolickým a církevním tématům a je to vlastně hlavní část jeho tvorby. A jsem velice příjemně překvapen. A ten proces návratu ke Svolinskému, který mně trval asi čtyři roky, se touto výstavou dovršuje," popsal autora kurátor výstavy Josef Vomáčka. 

Všechna vystavená díla patří do sbírky chebského tiskaře a grafika Jana Lukeše, který je získal od svého strýce, poděbradského probošta.

"Ale je to tak, že můj strejda byl dlouholetým přítelem Karla Svolinského. Třicet let byli spolu nejbližší přátelé. Vyprovodil ho i na poslední cestě a já zhruba 15 let spravuji tuhle sbírku, takže se o to akorát starám," potvrdil majitel sbírky Jan Lukeš. 

Chebská výstava dokládá Svolinského sepětí s církevním prostředím. Jeho citlivé ztvárnění biblických témat přitom úzce koresponduje s právě probíhajícím předvelikonočním obdobím.

"Výstava se jmenuje Půst, začíná vlastně v době půstu a bude končit těsně před velikonočními svátky, respektive jimi projde a je skutečně věnována tomu hlavnímu tématu Velikonoc," dodal Vomáčka. 

Dosud nevystavované zajímavosti z díla Karla Svolinského lze v chebské Galerii U Kamene zhlédnout až do třiadvacátého dubna.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy