2003 – Sokolov: Příspěvky na bytovou výstavbu se možná zvýší (TV Západ)

Sokolovská radnice bude i nadále s největší pravděpodobností poskytovat finanční příspěvek každému, kdo na území města vybuduje novou bytovou jednotku. Navíc se uvažuje o jeho navýšení z dosavadních osmdesáti tisíc na rovných sto tisíc korun.

dezinfekce

"Je to samozřejmě otázka pro Zastupitelstvo. My budeme v březnu schvalovat zásady Programu sociálního a ekonomického rozvoje a touto otázkou se budeme zabývat. Předpokládám, četl-li jsem programy jednotlivých politických stran, že tato dotace bude i nadále poskytována. Všechny politické strany podporují tuto myšlenku. Je i možné, že se zvedne až na 100 tisíc pro jednotlivý byt," uvedl starosta Sokolova Karel Jakobec. 

V rozpočtovém provizoriu města na letošní rok jsou na poskytování příspěvků vyčleněny dva miliony korun. V minulém volebním období přitom Sokolov vyplácel soukromým stavebníkům tisíc korun na každý metr čtvereční obytné plochy nově vzniklého bytu, a to až do výše osmdesáti tisíc.

"To, jestli vznikne na zelené louce půdní nástavbou nebo stavbou či představením kanceláře na byt, je nám vcelku jedno, ale na kolaudačním rozhodnutí musí být vzniklá bytová jednotka," přiblížil starosta. 

V Sokolově v loňském roce vzniklo 48 nových obecních bytů v bývalém hotelu Ohře, do jehož rekonstrukce město investovalo více než 50 milionů korun. Na další bytovou výstavbu ale radnice již nemá potřebné finance. Vyplácením příspěvků chce proto podporovat záměry soukromých investorů.

"My jsme přišli na to, že samozřejmě než stavět byty ve vlastní režii, což je dnes náklad na jeden byt minimálně ve výši jednoho milionu korun, je lepší podporovat někoho, kdo je schopen se o bydlení postarat sám," dodal Jakobec. 

V loňském roce město přispělo na výstavbu dvanácti nových bytů částkou 832 tisíc korun. Od roku 1999, kdy se poskytováním příspěvků začalo, bylo soukromým stavebníkům vyplaceno již přes čtyři a půl milionu korun.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy