2004 – Cheb: Galerie 4 vystavuje Přibíkova Gravitační pole (TV Západ)

Snímky fotografa Jindřicha Přibíka jsou od pátku 18. června k vidění v chebské Galerii 4. Výstava nazvaná Čtyři gravitační pole je autorovu třetí velkou prezentací v Čechách po návratu z belgické emigrace, kde žil až do roku 1997.

dezinfekce

Její název odráží skutečnost, že v kolekci asi osmdesáti snímků jsou zastoupeny čtyři okruhy fotografovy tvorby, ale zároveň je také slovní hříčkou a především pozdravem známé chebské galerii. 

Cyklus Muzeum, který vychází z post surrealistické estetiky a poetiky ovlivněných fotografickou tvorbou Jindřicha Štýrského, vznikl v roce 1963 v plzeňském muzeu. Tehdy devatenáctiletý autor v něm obrátil svou pozornost na rekvizity zapomenuté v jakýchsi katakombách a vyfotil jako fetiše vytvořené z hodnotných i znehodnocených materiálů a objektů. 

Filozoficko-existenciální cyklus Natur morte klade otázky o bytí a nebytí a současně o kráse obrazu smrti, které se objevují téměř ve všech částech Přibíkova díla. Výstava Jindřicha Přibík Čtyři Gravitační pole potrvá až do 12. července. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy