2004 – Cheb: Galerie 4 vystavuje výsledky anglického experimentu (TV Západ)

V chebské Galerii 4 byla v pátek 13. srpna zahájena výstava anglického dokumentu, která představuje výsledky výjimečného projektu nazvaného Xposse a tvorbu jednoho z jeho organizátorů Steva Conlana.

dezinfekce

Experiment Xposse se uskutečnil v severoanglickém Newcastlu. Zdejší společnost pro děti a mládež tady osmnáct měsíců pracovala s dětmi ve věku od 9 do 12 let, přičemž záměrně vybírala ty, které nemají žádnou náplň volného času a jen tak se potulují po ulicích. Pořadatelé projektu jim opakovaně rozdávali jednorázové fotoaparáty, kterými pak děti fotily běžné chvíle vlastního soukromí. 

Druhá polovina expozice pak představuje dokumentární snímky jednoho z organizátorů dětského projektu Steva Conlana, jehož jméno není pro pravidelné návštěvníky chebské galerie žádnou neznámou. Dvaačtyřicetiletý fotograf se totiž účastnil několika zdejších pracovních dílen a v roce 1992 tady měl i samostatnou výstavu. 

Letos představuje dokumentární snímky, které ukazují život dvou severoanglických vesnic. Obživa zdejších obyvatel byla dříve závislá na dolech a zemědělství, ale nyní zůstala už pouze jediná možnost v podobě chovu drobného zvířectva. Ve vesnicích se přitom konají pravidelné trhy, jejichž součástí je vyhlášená aukce koní, na kterou se sjíždějí chovatelé z celé země. 

Steve Conlan sledoval toto místo s velkou koncentrací kočovných rodin tři měsíce a chce v tom pokračovat i celý příští rok. Výsledky jeho dosavadní práce budou v Galerii 4 k vidění až do konce srpna.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy