2004 – Cheb: Představily se opravené zahrady a kašny (TV Západ)

Historické centrum Chebu má dvě nová turistická lákadla. Další část obnovených klášterních zahrad a zrekonstruované kašny na náměstí.

dezinfekce

Úpravy druhé části zahrad bývalého františkánského kláštera, které jsou přístupné z Hradební ulice, stály více než dva miliony korun. Část první, která vyrostla na místě někdejšího školního pozemku, byla přitom zpřístupněna již loni.

„Na první část, která byla loni otevřená, tak navazuje i ta druhá část, takže je to pojatý jako celek. To znamená, že se některé prvky opakují jak v rostlinný materiálech, tak i celková ta koncepce je podobná,“ uvedl autor projektu Zdeněk Martínek. 

Město chce nyní turisticky otevřít i se zahradou sousedící hradební věž u knihovny, ze které pak bude přímý přístup na dřevěný ochoz zahrad. Vedle toho se uvažuje také o rekonstrukci kulaté věže v Hradební ulici, která je nyní zasypána sutí. 

„V současné době se zpracovává projekt, takže je to otázka projektu. Pak to je rekonstrukce. Já si teď netroufnu říci, jestli by se to podařilo ještě letos. To nevím. Když bych to slíbil, tak pak se nepovedlo. Ale chceme co nejrychleji,“ komentoval vyhlídky místostarosta Chebu Václav Jakl. 

Z Klášterních zahrad se lidé přesunuli na chebské náměstí, kde si mohli poprvé prohlédnout nasvícené zrekonstruované kašny. Jejich celková oprava trvala půl roku a stála zhruba čtyři miliony korun. Podstatně větší proměnou přitom prošla spodní kašna se sochou Herkula. Té totiž restaurátoři Marcel Hron a Jiří Fiala vrátili její původní podobu s hrazením vysokým asi dva metry. Kvůli tomu musel být pomocí několika schodů vymodelován okolní terén. 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024