2004 – Cheb: Ratingová agentura ohodnotila ekonomický stav města (TV Západ)

Renomovaná agentura CRA Rating Agency označila hospodaření Chebu jako stabilní. Podle nedávno zveřejněného ratingové hodnocení má město pouze minimální zadluženost a své dluhy je schopné splácet.

dezinfekce

Z hlediska krátkodobého ratingu je Cheb městem s dobrou schopností plnění závazků v momentě jejich splatnosti. Dlouhodobý lokální rating ho pak zařadil mezi kvalitní subjekty s vysokou schopností splácet své závazky, ale s mírným rizikem v delším časovém horizontu. 

Ze zprávy vyplývá, že ve sledovaném období let 1999 až 2003 hospodařil Cheb s celkovými přebytky, jejichž kumulativní výše přesáhla 109 milionů korun. Zpráva ocenila také výrazné zvýšení dříve nízkého podílu investic v rozpočtu města, který v současnosti představuje zhruba 30 procent. Za posledních pět let Cheb investoval do svého majetku více než 630 milionů korun. 

Ve sledovaném období město také nečerpalo žádné úvěrové zdroje. Jediným dlouhodobým závazkem je tak úvěr na plynofikaci vytápění společnosti TEREA, ve které má Cheb padesátiprocentní podíl. Tento úvěr je ale splacen, a to rychleji, než stanovují podmínky.

Hospodaření města v příštích letech bude podle agentury závislé především na výši jeho podílu na financování velmi náročného projektu Krajinné výstavy, která zatím ještě není úplně jasná. Z tohoto důvodu byl také k výslednému hodnocení připojen režim sledování.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy