2004 – Cheb: Škola v Hradební oslavila 130 let od vzniku (TV Západ)

Chebská čtvrtá základní škola v Hradební ulici si v pátek 22. října připomenula 130. výročí od svého založení. Slavnostního shromáždění, které se při této příležitosti konalo, se zúčastnily i řádové sestry Kongregace svatého Kříže z bavorského Gemündenu, mezi kterými byla i sestra nedávno zemřelého Antona Harta Iluminata.

dezinfekce

„Před 130 lety Milosrdné sestry Řádu sv. Kříže založily tuto školu. Na začátku byla pouze školka a měšťanka, ale poté se škola rozrůstala, neustále přibývalo více budov, postupem desetiletí se stavěly nové části budovy a na konci tady vznikla dokonce jakási pedagogická fakulta, kde se vzdělávali budoucí učitelé,“ přiblížila představená kláštera sestra Pauline. 

V roce 1939 musely řádové sestry z nařízení nacistů školu opustit a po skončení druhé světové války byly odsunuty do Německa, kde pak založili nový klášter se školou. V poválečných letech byly ve školní budově v tehdejší Gorkého ulici umístěny také třídy gymnázia a jedenáctileté školy. Od roku 1961 zde pak zůstala samotná základní škola.

„Já když jsem sem nastoupil na školu, tak tady bylo asi 900 dětí. Předtím, to je největší počet, který škola mívala, bylo to 1200 dětí, ale to tady bylo dohromady gymnázium a základní škola v poválečných létech. Předtím, když tady byly ty sestry sv. Kříže, které tady jsou dnes hosty, tak tady mohlo být také. Různě se to pohybovalo od několika málo stovek až k tisícovce. Dnes jsme bohužel na pěti stech, ale máme zase o to víc škol a lepší podmínky pro výuku,“ popsal současný ředitel školy Ivo Lejsek.

V posledních více než dvaceti letech prošel celý areál školy rozsáhlou rekonstrukcí. Ta se vedle hlavní budovy týkala například také objektu tzv. Myšárny, který využívá i nedaleká Základní umělecká škola, nebo sportovního a oddechového areálu za školní budovou.

„My máme tady profilaci v podstatě ve třech směrech. Především je to tedy výchovný systém a sportovní zázemí, které máme tady skutečně maximální. Pak to jsou široko daleko vyhledávané dyslektické třídy a to si myslím, je to zhruba to stěžejní, co tady je,“ dodal Lejsek. 

K významnému výročí vydala škola také almanach, na který získala grant od chebské radnice. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy