2004 – Františkovy Lázně: Dvoudenní výlov Ameriky lákal návštěvníky (TV Západ)

Stovky přihlížejících sledovaly v minulém týdnu dvoudenní výlov františkolázeňského rybníka Amerika. Přilákala je sem nejen zajímavá podívaná, ale také prodej nejrůznějších rybích specialit a levných čerstvých ryb.

dezinfekce

Těch tady rybáři letos vylovili více než 45 tun, přičemž z 95 % se jednalo o tradičního kapra.

„Většinou šupinatý, ještě asi v poměru asi 70 % ku 30 %. Jinak je tady malé procento štik, candát, nějaký tolstolobik, nějaký amur,“ přiblížil pracovník Českého rybářství Mariánské Lázně Bohumil Kolofa. 

S letošním výnosem nebyli rybáři příliš spokojeni. V porovnání s loňským rokem se totiž vylovilo téměř o deset tun ryb méně.

„Protože nám tady dost nalítávají kormoráni a dělají nám veliké škody a v podstatě se tady nedá ani plašit, ani lovit, protože je to chráněný živočich. Takže když jich tady nalétne 150 kusů a spotřeba jednoho kusu je půl kila až jedno kilo, takže spíše právě v té slabší rybě bude scházet nám kusová váha. No a letos byl navíc rok takový sice horký, ale dost málo vody, takže se dá říci, že byly kyslíkové deficity, tak ten přírůstek nebude takový, ale jak vidíte, třídíme rybu na asi tak dvě kila průměrné váhy,“ dodal Kolofa. 

Cena vánočního kapra by se ale i přes nižší výnosy změnit neměla. Po výlovu se stavidla Ameriky opět uzavřela a rybáři sem teď vysadí přibližně 60.000 nových ryb na příští rok.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy