2004 – Karlovy Vary: Vznikl nový portál pro podnikatele (TV Západ)

Na karlovarském krajském úřadě proběhla prezentace česko bavorského internetového portálu Regioport. Podnikatelé z obou stran hranic ho mohou využívat k vzájemnému obchodování a získávání informací.

dezinfekce

Hospodářský portál vznikl ve spolupráci Karlovarského kraje a východobavorského regionu. Koncipován je jako vzájemná obchodní platforma, kde je například možné najít obchodního či kooperační partnera. Zaregistrování firmy je přitom zdarma.

„Na německé straně je zatím zaregistrováno 2,5 tisíce podniků a podnikatelů, ale v příštím měsíci má přibýt dalších sedm a půl tisíce. Z české strany je to pak jedenáct 1100, přímo z Karlovarského kraje je přitom zhruba stovka,“ uvedl manažer portálu Markus Lemberger.

Internetový portál má tři základní platformy, a to obchodní, informační a vzdělávací. Neslouží tedy pouze k navazování obchodních kontaktů, ale také třeba k získávání nejrůznějších informací.

„Přínos vidím především v tom, že v relativně malém prostoru je stěsnáno obrovské množství informací. Čas je pro každého podnikatele drahý a najít na jednom portálu vše to, co aktuálně může potřebovat, myslím si, že je velmi vysoký přínos pro praktický rozvoj a kvalitu řízení firem, podniků a podobně.“ zhodnotil projekt předseda Regionální hospodářské komory Poohří Miroslav Krejčí. 

Tvůrci portálu předpokládají, že jeho služby budou využívat hlavně podnikatelé, investoři, studenti a učni nebo zájemci o nové zaměstnání. 

„Nejvíce žádané jsou zatím samozřejmě informace o konkrétních firmách. Zájem je ale i o odborné věci týkající se jednotlivých regionů,“ prozradil manažer portálu. 

S přípravami portálu se začalo v roce 2001. Jeho vybudování stálo zhruba 200 000 eur a o náklady se rovným dílem podělily bavorské okresy Cham a Regen a EU. Karlovarský kraj bude nyní na jeho provoz přispívat ročně asi čtyřiceti tisíci korunami. 

„V Německu začal portál fungovat v březnu loňského roku a v Čechách letos v lednu,“ dodal manažer portálu Markus Lemberger.

Hospodářský portál, jehož správcem pro českou stranu je Regionální hospodářská komora Poohří, má zatím dvě jazykové verze, českou a německou. Na konci letošního roku by pak měla začít fungovat i verze anglická. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy