2004 – Sokolov: Centrálka oslavila výročí 110 let od založení (TV Západ)

Sokolovská základní škola v Rokycanově ulici si na přelomu září a října připomněla 110. výročí svého založení. Součástí třídenních oslav byl také průvod žáků centrem města a Den otevřených dveří.

dezinfekce

Původně německá škola, které se dnes běžně říká Centrálka, byla otevřena 23. září roku 1894.

„Během své historie škola měla spoustu období, ve kterých ani školou nebyla. Bylo to třeba za druhé světové války, kdy sloužila jako lazaret pro německé vojáky nebo po válce jako středisko pro odsun zdejších Němců. Ale potom od roku 1947 opět byla školou a byla školou českou,“ připomněl historii zařízení ředitel školy Jan Kadlec. 

Celkový počet žáků, kteří prošli zdejšími školními lavicemi, se dá odhadnout jen velmi těžko, ale podle současného vedení jich bylo určitě více než sto tisíc.

„V té době historie, protože v Sokolově nebylo moc škol, byla i hodně zaplněná i se směnovalo a mívala až 1600 žáků. V současné době má škola 640 žáků,“ přiblížil ředitel. 

Průvod současných žáků školy centrem Sokolova také oslavy výročí založení odstartoval. Na náměstí Budovatelů pak děti k nebi vypustily stovky balónků se zprávou o oslavách s adresou školy a svými jmény. Nyní budou netrpělivě čekat, zda li dostanou odpověď od případného nálezce balónku. 

Druhý den oslav se na školním dvoře uskutečnil jazykový jarmark. Každá ze starších tříd si přitom vybrala jednu zemi a představila ji svým spolužákům.

„Je to celkem deset států, pro příklad Čína, Rusko, Německo, Španělsko, Anglie, USA a spousta ještě dalších,“ vyjmenovala učitelka Radka Hamplová. 

Jarmark souvisel se současným zaměřením školy, která už řadu let nabízí rozšířenou výuku cizích jazyků.

„Jazyky už učíme od první třídy a rozšířená výuka vlastně běží od třetího ročníku. V letošním roce poprvé zkoušíme svůj vlastní školní vzdělávací program a vybrali jsme si z nabídky program Tvořivá škola,“ uvedl ředitel Kadlec. 

V každé z představovaných zemí byl na jarmarku věnován jeden stánek. V nich se mohli zájemci od svých spolužáků, kteří byli oblečeni do typických oděvů, dozvědět řadu věcí o historii i současnosti jednotlivých států.

„Žáci se dozví základní zeměpisné informace o státě a dále potom hlavně zajímavosti, něco o jídle, o kultuře, o hudbě,“ prozradila učitelka Olga Eichnerová. 

V jednom ze stánků probíhal také prodej výročních pohlednic školy a nejrůznějších publikací. Část výtěžku přitom škola pošle desetileté indické dívce Kalpaně, kterou si před třemi lety na dálku osvojila. 

Poslední den oslav proběhl ve škole Den otevřených dveří. Vedle všech učeben si zájemci mohli prohlédnout také výstavu dokumentů týkajících se historie školy, a to například kronik nebo starých třídních knih a historických školních pomůcek, z nichž některé pocházely ještě z dob, kdy se ve škole vyučovalo v němčině. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy