2004 – Sokolov: Dvě výstavy připomínají výročí 70 let muzea (TV Západ)

Sedmdesátiletou historii sokolovského muzea připomínají dvě výstavy, které v těchto dnech probíhají v prostorách zdejšího zámku. Počátky muzea jsou spojeny s rokem 1934, kdy byl v tehdejším Falknově založen Muzejní spolek, jehož zaměření bylo především etnografické.

dezinfekce

Sbírky, které členové spolku shromáždili, byly dočasně uloženy v kapucínského klášteře a během druhé světové války pak byly vystaveny v budově Bratrské hornické pojišťovny, kde později sídlil Okresní úřad.

„Během těch aktivit po druhé světové válce došlo i k rozchvácení části sbírek. Část se dostala do centrálních institucí, část se rozkradla. Bohužel předkové v tomto ohledu nebyli tak dobří. Pak novodobá historie muzea začíná v roce 1960, kdy za přičinění Národního technického muzea zde vzniká expozice hornického Sokolovska. Bohužel stále to ještě nebylo muzeum v dnešním slova smyslu, takže v tom dnešním slova smyslu muzeum vzniká až v roce 1984. Paradoxně je to taková zvláštní situace, protože v Sokolově vznikalo poslední okresní muzeum v rámci tehdejšího Československa. Všechny okresy měly státní muzeum, akorát okres Sokolov neměl,“ popsal historii muzea jeho ředitel Pavel Beran. 

Sedmdesátiletou historii muzejnictví v Sokolově mapuje expozice ve výstavním sále na nádvoří zámku.

„Výstava je koncipovaná tak, abychom ukázali lidem, jak takové muzeum dříve vypadalo. Takže v jednom sále máme předvedené muzeum jak vypadalo v tom roce 1946. Je to vidět, že to je na té etnografii. A v druhém části je potom muzeum šedesátých a sedmdesátých let, které jasně hovoří o tom, že to nebylo ani tak jako muzeum, jako spíš jako agitka a propagace výdobytků socialismu a úspěchu v budování. Takže to bylo takové muzeum nezáživné, jak nám včera tady jeden návštěvník řekl, když to uviděl, říkal: "No tak proto jsem už do muzea potom 20 let nešel, protože mně to nic neříkalo a říkal jsem si, že to je furt stejné". Takže to bylo takové to dost negativní, které vrhlo ten stín na ta muzea,“ popsal ředitel. 

Další část expozice představuje jednotlivá odborná oddělení a sbírkový fond současného muzea. To se přitom zaměřuje například na geologii, botaniku, entomologii nebo historii. 

Kulatému výročí muzea je věnována i expozice v prvním patře zámku, která se jmenuje Umělci muzeu. Ta mapuje historii zdejších výstav uměleckého či galerijní charakteru.

„Samozřejmě tam jsou prezentovány díla umělců, kteří tady vystavili v sokolovském zámku a kteří vždycky jedno ze svých děl věnovali do muzea,“ přiblížil Beran.

Při příležitosti výročí připravilo muzeum pro své návštěvníky také soutěž o velmi zajímavé ceny od domácího kina přes broušené polodrahokamy až po odborné knihy. Pro účast v soutěži je potřeba pouze vyplnit dotazník s řadou otázek, na které lze najít odpovědi při prohlídce výročních expozicí. Ty budou přitom v prostorách zámku k vidění až do 17. října.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy