2004 – Sokolov: Houslista Šporcl vystoupil na Festivalu Uprostřed Evropy (TV Západ)

V sokolovském kostele svatého Antonína Paduánského vystoupil ve středu 23. června v rámci festivalu Uprostřed Evropy mladý houslový virtuóz Pavel Šporcl.

dezinfekce

Za doprovodu klavíristy Petra Jiříkovského zde uvedl výběr ze svého cyklu České sny, a to například Rondo od Beethovenova současníka Jana Václava Huga Voříška, Moderní sonátu od Erwina Schulhoffa nebo Dvořákův Mazurek. 

Pavel Šporcl přitom není typickým interpretem vážné hudby. Svým uměním i nekonformním vystupováním si totiž získal velkou popularitu nejen mezi odborníky a tradičními milovníky tohoto žánru, ale i mezi mládeží, kterou se snaží pro poslech klasiky cíleně získat tím, že hraje v kožených kalhotách a s rockerským šátkem na hlavě. 

Unikátní česko-německý multikulturní festival uprostřed Evropy se letos koná již po třinácté. Jeho program nabízí až do prvního srpna rekordních osm desítek hudebních, výtvarných, divadelních či vzdělávacích akcí, které proběhnou v řadě měst a obcí českého, bavorského a saského příhraničí. 

Hlavním tématem letošního ročníku je dialog kultur a umělecká spolupráce starých a nových zemí Evropské unie. Z bohatého programu přehlídky lze jmenovat například koncert kyperského komorního souboru Terpandros v chebském kostele Zvěstování Panny Marie nebo vystoupení známé finské pěvecké skupiny Rajaton na františkolázeňské kolonádě. 

V postupném představování polozapomenutých, v Čechách žijících německých výtvarníků bude i letos pokračovat chebská Galerie výtvarného umění. Od 20.2. července zde bude probíhat výstava malíře Maxmiliána Pirnera. 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Renault MASTER - navržen pro potřeby každé profese